BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.509,75
HABER /  SPOR

Macarlara karşı nasıl oynamalı?

Futbolun iki usta yorumcusu Mustafa Denizli ve Rıdvan Dilmen Macaristan maçını yorumladı.

Abone ol

Mustafa DENİZLİ

Üç puanı alabilecek bir kadroya sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak düşündüğümüz ve arzulanan çizgide bir takımı Macaristan'a gönderebildik mi. Bu konuda karamsarım.

Macaristan, Bosna Hersek'i deplasmanda yenerek bu grubun sürpriz arayan takımlarından bir tanesi olduğunu herkese gösterdi. Ama kuralar çekildiği zaman da Türkiye için grupta iki maçta altı puan alacağımız takım olarak görünen bir rakipti. Zaten bunun en iyi özetini de 3M = 9P diyerek Fatih Terim yaptı. 3M yani Malta, Macaristan ve Moldova bizim için kayıpsız geçilmesi gereken maçlardır.
Bu noktada A Milli Takımı düşündüğümüz ve arzulanan çizgide Macaristan'a gönderebildik mi sorusu akıllara takılıyor. Ben bu konuda biraz karamsarım. Her şeyi çok fazla polemik konusu yapıyoruz. Milli takımı hazırlayanlara, Ay - Yıldızlı formayı giyenlere hem zamanından önce hem de gereğinden fazla etkisel ve eleştirisel bir yaklaşım gösteriyoruz. Yani yapılmamış bir eylemin, oynanmamış bir maçın tenkidini yapıyoruz. Bu noktada herkesin maçı bekleyip, eleştirisini daha sonra yapması lazım. Böylece eleştiriler de daha sağlıklı olur. Bu aceleci tenkitlerin milli takımlara zarar verdiğini herkesin bilmesi gerekiyor.

Kadromuz yeterli
Neticede milli ekip herkesin takımıdır. Burada verilen kararlara, düşüncelere yardımcı olunması şart. Bu akşamki maça gelince... Macaristan içeride ve dışarıda yenmemiz gereken bir takım. Zaten böyle karşılaşmalardan düşündüğümüz üçer puanları alamazsak ileriki dönemde sıkıntı yaşarız. Milli takımımızın, Macaristan'ı yenecek bir kadroya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Maçın mutlu bir skorla bitmesini bekliyor ve istiyoruz.

Rıdvan DİLMEN

Teknik Direktör Fatih Terim, kaleye direkt gidebilen oyuncular seçmeli. Arda, Tuncay, Nihat gibi. Fazlasıyla mücadele edip, topun bizde kalmasını sağlamalıyız. Rakip maç içinde ümitlenmemeli

Hem Macaristan, hem de Türkiye için bence gruptaki en kritik maçlardan biri. Tabii ki iki takımın da önlerinde daha çok karşılaşma olacak. Ama ev sahibi Macaristan, iddiasını sürdürmek için bizi mutlaka yenmek zorunda. Kaybederse havlu atarlar. Çünkü ikinci kez evlerinde yenilmiş olacaklar.
Bizim tarafımızdan bakarsak; fikstür çekildiğinde Moldova, Malta, Bosna Hersek ve Macaristan deplasmanlarında hedef en az 10 puandı. Ama gruptaki ciddi rakiplerimizden Norveç'in deplasmanda Macaristan'ı yenmesiyle hesaplar değişti. Yani iki puan daha arttı. Benim tahminim bizim grupta ilk iki sırayı alacak takımlar puan rekoru kıracaklar.
Macaristan maçına iyi konsantre olmalıyız. Fazlasıyla mücadele edip, kayıpsız geçmeliyiz. Özellikle maçın başında Macaristan'ın direncini kırmak için topun bizde kalması şart. Skordan önce psikolojik olarak onlara üstünlük sağlamamız gerekiyor. Hele bir de öne geçersek kaybedecek bir şeyi olmayan Macarlar riske girecekler, bu da bizim işimizi kolaylaştıracaktır.

9 puan şart
Açıkçası ben Moldova maçını garanti görüyorum. Çarşamba günü üç puan cepte sayılır. Ama önemli olan Macaristan'ı geçmek ve ilk periyodu toplam dokuz puanla bitirmek. O zaman geleceğe daha güvenli bakabiliriz.
Teknik Direktör Fatih Terim bence takımı agresif oyunculardan kurmalı. Hareketli, arzulu, kaleye direkt oynayan isimler olmalı. Mesela, Arda, Tuncay, Nihat gibi...
Ayrıca en büyük stratejimiz de Macaristan'ı oyunun hiçbir bölümünde umutlandırmamak olmalı. Yine altını ısrarla çiziyorum, skor kadar topun bizde kalması da şart