BIST 10.187
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.406,07
HABER /  GÜNCEL

Macaristan’da hükümet yanlısı dev gösteri

Budapeşte'de hükümete destek amacıyla düzenlenen yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı. Yürüyüşte 'Macaristan sömürge olmayacak' sloganları atıldı.

Abone ol

Budapeşte’de sivil kuruluşların girişimiyle düzenlenen yürüyüş hükümete destek vermek amacıyla ülkenin dört bir yanından çok büyük bir katılımla gerçekleşti.

İçişleri bakanlığı, "Barış Yürüyüşü" adı verilen gösteriye dört yüz bin kişinin katıldığını açıklarken, bağımsız gözlemciler mitinge katılanların sayısının yüz bin civarında olduğunu tahmin ediyorlar.

Parti bayraklarının taşınmadığı, siyasetçilerin katılmadığı, konuşmaların yapılmadığı yürüyüş Budapeşte’nin en büyük meydanı olan "Kahramanlar Meydanı’ndan" başladı ve parlamentonun önünde sona erdi.

Yürüyüşün en önünde taşınan, İngilizce ve Macarca yazılmış pankart bu gösterinin en önemli mesajıydı: “Macaristan sömürge olmayacak”!

Gösteriyi düzenleyen hükümet yanlısı sivil kuruluşlar, aslında bu mesajla ülkede yayılmakta olan siyasi atmosferi de ortaya koyuyorlardı.

Bu gösteri, başbakan Viktor Orban’ın geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada vurguladığı “Macarlar devrimler yapmış bir ulustur! Avrupa özgürlüğümüze saygı göstersin” uyarısına halkın verdiği destek gösterisiydi.

Muhalefet ise hükümet imkânlarıyla düzenlenen ve komşu ülkelerdeki Macar azınlığın da katılımıyla gerçekleşen gösteriye hükümet denetimindeki medyanın verdiği özel önemi protesto ediyor.

Yine ocak ayında yapılan ve muhalefetin yeni anayasayı protesto ettiği büyük gösteriyi görsel haber yapmayan devlet televizyonu, dünkü hükümet yanlısı gösterinin ardından, program değişikliği yaparak saatlerce gösteriyi ele alan özel bir program yayınladı.