BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'da cumhurbaşkanlığı tartışması

Başbakan Viktor Orbán tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen János Áder, FİDESZ partisinin kurucu ekibinden.

Abone ol

Başbakan Viktor Orbán tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen János Áder, FİDESZ partisinin kurucu ekibinden ve başbakanın en yakın çalışma arkadaşlarından.

53 yaşındaki János Áder Hukuk Fakültesi mezunu.

Áder FİDESZ partisi içinde önemli yöneticilik görevlerinin yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde Meclis başkanlığı görevini üstlendi ve Avrupa Parlamentosunda FIDESZ temsilcisi olarak da çalıştı.

Macar parlamentosu yeni cumhurbaşkanını 2 Mayıs'taki oturumunda seçecek.

János Áder'in cumhurbaşkanlığına aday olarak gösterilmesi muhalefet partilerinin tepkisiyle karşılaştı.

Muhalefet, cumhurbaşkanının toplumsal mutabakat yaratmaya elverişli biri olması gerektiğinde ısrar ediyor.

Muhalefete göre János Áder FIDESZ partisinin en yetkili isimlerinden biri.

Bu nedenle uzun bir dönemdir toplumda siyasi gerginliklerin yaşandığı Macaristan'da cumhurbaşkanı olarak János Áder bütünleşmeye değil bölünmeye hizmet edebilir.

Ader eleştirilerin odağı

Muhalefet devamla János Áder'in Macaristan'da Avrupa Birliği tarafından da çok eleştirilen yeni hukuksal düzenlemelerin mimarı olarak tanındığını vurguluyor.

İki yıldır iktidarda olan FİDESZ hükümetinin en çok eleştirilen uygulaması, Macaristan'da demokratik hukuk devletinin işleyişinde tek parti egemenliğini anımsatan değişiklikler yapmasıydı.

Anayasa mahkemesinin yetkilerinin azaltılmasının, merkez bankasının, yargının, medyanın hükümetin müdahalesine açık hale getirilmesinin gerisinde de hukukçu János Áder tarafından tasarlandığı ileri sürülen bu yeni hukuksal düzenlemeler vardı.

Yorumcular János Áder'in adaylığının, Brüksel'de de huzursuzluk yaratabileceğini öne sürüyorlar.

Çünkü János Áder'in Cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Başbakan Viktor Orbán ve Meclis Başkanı László Kövér'in ardından devletin en önemli üç kurumunun başına da FIDESZ partisinin zirvedeki üç siyasetçisi geçmiş oldu.

Brüksel bir süredir Macaristan'daki anayasal değişikliklerin ve yasal düzenlemelerin demokratik hakları kısıtladığı eleştirileriyle Budapeşte'ye yönelik yaptırımlar uyguluyordu.

Macaristan'ın ihtiyacı olduğu halde IMF'yle kredi görüşmelerine başlayamamasının gerisinde de bu gerginlikler yatmaktaydı.

Bu yeni gelişmenin ardından var olan gerginliğin daha da tırmanması bekleniyor.

János Áder'in daha ilk turda üçte ikilik çoğunlukla cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Muhalefet partileri ise cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 2 Mayıs'taki parlamento oturumuna katılmamayı da değerlendiriyorlar.