BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünya Bankası başkanının önceliği büyüme

Dünya Bankası'nın yeni başkanı Jim Yong Kim, kapitalist piyasaya dayalı büyümenin bütün ülkeler için öncelikli olduğunu söyledi.

Abone ol

Dünya Bankası'nın yeni başkanı Jim Yong Kim, kapitalist "piyasaya dayalı büyüme bütün ülkeler için önceliklidir" dedi.

BBC'nin yaptığı röportajda Dr Kim, istihdam yaratmak ve insanları yoksulluktan kurtarmak için en iyi yolun bu olduğunu söyledi.

Kim, ABD'nin desteklediği aday olarak Pazartesi günü Dünya Bankası'nın yeni başkanı seçildi.

Ancak birçok muhalif, Kim'in özelliklerini sorgulayarak onun seçiminin yetenekten çok politik nedenli olduğuna inanıyor.

Dr Kim ise BBC'ye yaptığı açıklamada siyasi bilgiden yoksun olsa bile, doktor geçmişinin yeni görevinde kendisine yardımcı olacağını düşünüyor.

25 yıldan fazla süreyle gelişmekte olan ülkelerde çalıştığını belirten Kim, bu ülkelerde HIV/Aids ve tüberküloza karşı verdiği mücadele bakımından övgü almış.

"Ben doktorum. Doktorlar tek bir ideolojiye veya siyasi görüşe değil, kanıta dayalı hareket ederler" diyor Dr Kim.

Dünya Bankası programlarının istenen sonucu vermesi için, farklı bölgelerin kültürel ve sosyal özelliklerini dikkate alacağını ifade ediyor.

Kim, sonuç veren programlardan elde edilen verilerle hareket edip onları yerel koşullara uyarlayarak başarılı olunabileceğine inanıyor.

52 yaşındaki Kore kökenli Amerikan vatandaşı Kim, Dünya Bankası'nda beş yıl sürecek olan yeni rolünü şimdiki başkan Robert Zoellick'ten 1 Temmuz'da devralacak.

Kim'in destekçileri

Dr Kim'in başkanlığına karşı çıkanlar kadar destekçileri de var.

Bunlardan biri olan ABD Hazine Bakanı Timothy Geither bir açıklamasında Dr Kim için, "hem geçmişteki çalışmaları hem de konsensüs oluşturma yönündeki çabaları, Dünya Bankası'nın yaygın ve hızlı bir ekonomik büyümeyi güvenceye alma girişimlerine yeni bir soluk getirecektir" diyor.

Şimdiki başkan Zoellick ise, Kim'in "gelişmekte olan ülkelerdeki çalışmaları nedeniyle yoksulluğu da korunmasızlığı da doğrudan tecrübe etmiş biri" olduğunu söylüyor.

Zoellick, Kim'in "titiz ve bilime dayalı sonuç alma dürtüsünün, program dahilindeki ülkelerde yoksulluğu giderme çalışmalarına daha iyi hizmet verme amacıyla modernizasyona uğrayan Dünya Bankası Grubu için paha biçilmez değerde" olduğunu ifade ediyor.

İngiltere uluslararası kalkınma sekreteri ve Dünya Bankası yöneticisi Andrew Mitchell de Dr Kim'in geçmiş tecrübesinin, kurumun iddialı reform ve modernizasyon programını sonuca ulaştırmada hayati rol oynayacağını belritiyor.

Washington'daki Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi'nden Mark Weisbrot ise Dr Kim'in farklı bir lider olacağını vurguluyor.

Weisbrot, "diğer liderler işin içindeki politikacılardı ve yaşamlarının büyük bölümünü zengin olmaya ya da politik olarak güç kazanmaya adamışlardı. Oysa Kim, hayatını yoksulların yaşantısını iyileştirmeye adamış" sözleriyle bu farkı ifade ediyor.