BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  DÜNYA

Macar liderden Erdoğan'a övgü

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci akınına ilişkin değerlendirme yaparken AB'nin Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Orban, Erdoğan'a da destek çıktığı konuşmasında, Türkiye'nin güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Abone ol

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saygı duyduğunu söyleyerek Türkiye'nin gelişmek için güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu ifade etti. Uluslararası medyanın Erdoğan'ı günah geçisi ilan ettiğini de belirten Orban, AB'nin zayıf liderleri "iyi", güçlü liderleri ise sevmediğini ve "tehlikeli" olarak gördüğünü söyledi.

Orban, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC'ye verdiği röportajda, Türkiye ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. "Uluslararası medya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'günah keçisi' ilan etse de, ben şahsen saygı duyuyorum. Eğer Türkiye'nin gelişmesi isteniyorsa, o zaman hoşlarına gitse de gitmese de güçlü bir lidere ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulunan Viktor Orban, "Avrupa Birliği'nde (AB) güçlü yöneticiler sevilmiyor, bilakis 'tehlikeli' olarak addediliyorlar. Zayıf liderler ise 'iyi' kabul ediliyor" ifadelerini kullandı.

"KRİZE TÜRKİYESİZ ÇÖZÜM BULMAK İMKANSIZ"

Sığınmacı krizinde Türkiye'nin içinde yer almadığı bir çözümün mümkün olmadığını belirten Orban, "Türkiye, AB'nin stratejik ortağı. Şu anki krize Türkiyesiz çözüm bulmak imkansız. Türkiye ile masaya oturmadan önce Avrupa'nın da Yunanistan sınırlarını koruması lazım. Eğer Schengen sistemini tam olarak uygulayabilirsek, Türkler ile yapacağımız görüşmelerde hareket noktamız belli olur" dedi.

"TEL ÖRGÜ İKİNCİ EN İYİ ÇÖZÜM"

Macaristan'ın göçmen akınını önlemek için sınırlarına çektiği tel örgüye ilişkin de değerlendirmede bulunan Orban, şunları kaydetti:

"Macaristan'ın sınırına çektiği tel örgü başarılı. Hiç kimse ideal çözümün bu olduğunu iddia etmiyor ama şunu da kabul etmemiz gerekir ki ideal çözüme en yakını bu. Tel örgü ikinci en iyi çözüm, en iyi çözüm ise 'birinci savunma hattı' olan Yunanistan'ın sınırlarının korunması. Şunu açıkça belirtmemiz lazım; Yunanistan uluslararası zorunluluklarını yerine getirmiyor. Macaristan'ın yaptığı gibi, Yunanistan'ın da AB dış sınırlarını koruması gerekiyor. Eğer bunu tek başlarına yapmaya güçleri yetmiyorsa, yardım talep etsinler."