BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Lütfen artık Bursa'ya kıymayın'

BESOB'un Kestel'de yapımında ısrarcı olduğu sanayi sitesi projesini eleştiren İMO Başkanı Şahin, "Bursa'ya kıymayın" dedi.

Abone ol

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Şehir Plancıları Odası yöneticileri, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) ve TOKİ iş birliğiyle Kestel'e yapılacak olan Bursa Büyük Sanayi Sitesi projesinin tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar vereceğini belirterek, bu yanlıştan vazgeçilmesi yönünde çağrıda bulundu.

BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesine ilişkin 1/25.000 ölçekli nazım imar planlarının yarın (perşembe) yapılacak Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında görüşüleceği öğrenilirken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Şehir Plancıları Odası ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, BESOB Sanayi Sitesi projesinin ilk olarak 6 Ocak 2009 tarihinde Bursa İl Genel Meclisi tarafından yaklaşık 600 hektarlık alana ilişkin 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı çevre düzeni planı değişikliğinin onaylanması ile başladığına dikkat çekti.

BÜYÜKŞEHİR MECLSİ ISRAR ETTİ

Onaylanan plan değişikliğiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi'nin 2009/634 esas ve 2009/1077 sayılı kararıyla plan değişikliği 10 Aralık 2009 tarihinde iptal edilip, ardından Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 10 Eylül 2009 tarih ve 539 sayılı meclis kararı ve 28 Aralık 2009 tarih ve 801 sayılı meclis kararıyla 600 hektar olan alanın yaklaşık 400 hektara küçültülerek tekrar onaylanarak yürürlüğe girdiği dile getirildi.

Küçültülerek onaylanan plan değişikliğine dava açılıp, davanın Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde 2010/442 esas sayısı ile görüşülmeye devam etmekte olduğunu anlatan Uyanık, "BESOB Büyük Sanayi Sitesi Projesine ilişkin 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planı değişikliklerinden biri mahkemece iptal edilmiş, diğerine yönelik dava süreci devam etmekteyken ve bölgenin tarım dışı kullanımına imkan veren Bursa Valiliği Toprak Koruma Kurulu kararının mahkemece yürütmesi durdurulmuşken, yarın yapılacak Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesine ilişkin 1/25.000 ölçekli nazım imar planları görüşülecek ve oylanacak" dedi.

"BEN YAPTIM OLDU MANTIĞINDAN VAZGEÇİLMELİ"

Uyanık sözlerine şu şekilde devam etti:

"Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bilimsel ve somut belgelere dayalı olarak ortaya koyduğumuz gerekçelerle bu projeye başından beri karşı çıkmaktayız. Biz sürecin ilk başından beri kamuoyu ile bilgi paylaşımı yapılmadan, ortak fikir üretilmeden, kent gündeminde tartışılmadan, bu büyüklükteki bir projenin BESOB Başkanı tarafından "ben yaptım oldu" mantığı ile yürütülmesine, bilimsel, nesnel ve somut gerçeklerin göz ardı edilerek, projeye karşı olmamızın tamamıyla siyasi ve çıkar ilişkileriymiş gibi kamuoyuna aktarılmasına karşıyız. Projeye karşı olmamız tamamıyla bilimsel gerekçelere dayanan ve bugüne kadar yürüttüğümüz diğer çalışmalarda olduğu gibi kent ve kentliyi koruma, daha yaşanabilir bir Bursa oluşturma ekseni çerçevesindedir".

"YER ALTI SU KAYNAKLARINA VE TARIM ALANLARINA ZARAR VERECEK"

İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ise, BESOB Sanayisi Sitesi projesinin 2020 planlama ilkelerine tamamen aykırı olduğunu dile getirerek, projenin özellikle DSİ'nin su havzalarına ve yer altı su kaynaklarının bulunduğu bölgede olmasına dikkat çekti.

Alaçam ve Uludağ ile ilgili valilik tarafından turizm alanları olması çalışmaları yapılırken böyle yanlış proje hazırlanmasına anlam veremediklerini belirten Şahin, bu planlamanın 5403 sayılı toprak ve arazi kullanım kanununa aykırı olduğunu söyledi. Şahin, ayrıca DSİ'nin projeyle ilgili olumsuz yönde raporlarını da hatırlattı.

RANT AMAÇLI BİR PROJE...

BESOB Sanayi Sitesi projesinin aslında tamamen rant amaçlı bir sanayi bölgesi projesi olduğunu belirten Şahin, proje için 12 bin esnaftan para toplandığını, ancak 5 bin esnaflık bir sanayi sitesi yapılmasının neticelerini merak ettiklerini belirtti.

7 bin esnafın durumunun ne olacağını sorusunun cevabının olmadığını, devamının arkadan geleceğini kaydeden Şahin, "Proje etaplar halinde 12 bin esnaflık projeye dönüştürülecek. Proje tamamen rant amaçlı bir sanayi bölgesine dönüştürülüyor. Sanayi bölgesinin olduğu bir alanda konut ve alışveriş merkezleri gibi yaşam alanlarına da ihtiyaç olacaktır" dedi.

KAMU MENFAATİ GÖZETİLMİYOR

BESOB Sanayi Sitesi projesinde gerçekleştirilen istimlakların kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu savunan Şahin, devlet eliyle kamulaştırılan alanın daha sonra el değiştirmesinde kamu menfaatinin gözetilmediğini dile getirdi.

Şahin, "Devlet olarak Hasan'dan istimlak ettiğiniz arazinin tapusunu Hüseyin'e devrediyorsunuz. Burada hiçbir kamu yararı ilkesi gözetilmiyor. Yapılan istimlakların kanuna aykırı yönde olduğuna dair açılan davalarda ciddi sıkıntılar olabilir" dedi.

OTOSANSİT ÖRNEĞİ VARKEN...

BESOB Sanayi Sitesi projesinde 200 metre karelik bir dükkan için vatandaşlardan 4 bin TL alındığını, kalan miktarın da TOKİ kanalıyla 20 yıl vadeye bölündüğüne dikkat çeken Şahin, projeyi yatırım amaçlı düşünen esnafa Otonsansit örneğini verdi.

Şahin, "Bir zamanlar Yalova Yolu'ndaki otomotiv esnafı için Ankara Yolu'nda yapılan Otosansit Sitesi'nde bugün 234 boş dükkan bulunmaktadır. Ayrıca bir tane bile otomotiv esnafı kalmamıştır. Aynı şekilde Küçük Sanayi Sitesi'nde de boş dükkanlar mevcuttur. BESOB Sanayi Sitesi içinde devlet TOKİ kanalıyla 1 milyar TL kaynak ayırmıştır. Bu para 20 yıl içerisinde vatandaşların cebinden çıkacak" dedi.

10 DANA KESERİM...

BESOB Sanayi Sitesi'nin yolunu açan Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinin büyük bir çoğunluğunun vicdanında projenin "sakat bir proje" olduğunun söyleyen Şahin, alınan kararların tamamiyle siyasi olduğunu iddia etti.

BESOB Başkanı Arif Tak'ın bu projenin temeli için 10 dana keserim sözünü hatırlatan Şahin, "Umarız 10 tane dana kesilmez. Hem danalara hem de Bursa'ya yazık olmaz. Lütfen artık Bursa'ya kıymayalım" dedi.