BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,73
ALTIN 2.402,52
HABER /  GÜNCEL

Lübnan'daki Suriyeli mülteciler ağır kışın etkisinde

Birleşmiş Milletler, şiddetli kışın bastırması nedeniyle Lübnan'daki Suriyeli mülteciler için "aşırı kaygılı" olduklarını açıkladı. Lübnan'ın kuzeyinde ve Bekaa Vadisi'nde 200'den fazla resmi olmayan mülteci kampı ağır kış koşullarından etkileniyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, şiddetli kışın bastırması nedeniyle Lübnan'daki Suriyeli mülteciler konusunda "aşırı kaygılı" olduklarını açıkladı.

Lübnan'ın kuzeyinde ve Bekaa Vadisi'nde 200'den fazla kayıt dışı mülteci kampı ağır kış koşullarının etkisi altında.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Lübnan'a sığınan 800 bin mülteciyi korumak için "her zamankinden daha fazla" çalıştıklarını söyledi.

Lübnan ordusu battaniye ve acil yardım malzemeleri dağıtımına yardım ediyor.

80 bin mülteci çadırda

UNHCR sözcüsü Lisa Ebu Halid AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bekaa bölgesi gerçekten çok soğuk olduğu için endişeliyiz. Mülteciler standartların altında derme çatma barınaklarda kalıyor." dedi.

En az 80 bin mültecinin kışı çadırda geçirmek zorunda kalacağı bildirildi. Diğerleri ise çoğunlukla inşaatı bitmemiş, ısıtması olmayan binalarda kalıyor.

Ebu Halid, UNHCR'nin mültecilere yardımcı olmak amacıyla naylon, battaniye, döşek gibi malzemeler tedarik ettiklerini belirtti.

Kar seviyesinin 10 cm'yi bulduğu ve daha fazla kar beklendiği, çadırda kalanların çok zor durumda olduğu ifade ediliyor.

BBC Orta Doğu muhabiri Jim Muir, Bekaa'da gördüğü bir mülteci ailenin odun parası olmadığı için eski ayakkabıları yakmak zorunda kaldığı, çocukların ise ayakkabısız olduğunu, birçok yerde benzer görüntülerle karşılaşıldığını söylüyor.

Suriye'ye yardım

UNHCR, Salı günü yaptığı açıklamada karadan malzeme taşıyan konvoylara taciz ve sladırılarda bulunulduğu için Suriye'nin kuzeyine ilk kez Irak üzerinden hava yoluyla yardım gönderileceğini belirtti.

Yüzyılın en şiddetli kışını yaşaması beklenen bölgeye önümüzdeki günlerde 12 uçak dolusu yardım gönderilecek.

BM, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı isyanların başladığı Mart 2011'den bu yana 2,3 milyon Suriyelinin ülkeyi terk ettiğini, ülke içinde ise 6,5 milyon kişinin yer değiştirdiğini tahmin ediyor.