BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Londra'ya gerginlik hakim

İngiltere'nin başkenti Londra'da polisin dört çocuk babası bir siyahı öldürmesinden sonra başlayan yağmalama ve kundaklama olayları sonrasında kentte gerginlik dinmedi.

Abone ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da 29 yaşındaki bir siyahın polis tarafından öldürülmesinden sonra başlayan yağmalama ve kundaklama olayları ardından kentte gerginlik hakim.

Cumartesi gecesi başlayan olaylar dün gece de devam etti.

Kentin farklı noktalarında çok sayıda araçla bazı binaların ateşe verildiği dükkanların yağmalandığı olaylar sırasında toplam 35 polis memuru yaralandı.

100'den fazla kişi gözaltına alındı.

Londra polisi olaylar nedeniyle alarmda. İçişleri Bakanı Theresa May, tatilini yarıda keserek Londra'ya döndü.

Cumartesi gecesi yaklaşık 300 kişilik bir grup, Perşembe günü dört çocuk babası Mark Duggen'ın öldürülmesini protesto için Tottenham semtinde karakol önünde eylem yaptı.

Daha önceden suça karıştığı öne sürülen Duggen, polis operasyonu sırasında öldürüldü. Ancak nasıl öldürüldüğü konusunda soru işaretleri var. yetkililer, bu kişinin polise ateş açtığını ve bir memurun yaralandığını söylüyor. Ancak ailesi bunu reddediyor.

Görgü tanıklarına göre, karakol önündeki gösteri 16 yaşındaki bir kızçoğunun darp edilmesinden sonra kontrolden çıktı. Protestocular, polise molotof kokteyl attılar. Bir anda alevler içinde kalan bölge hala kordon altında.

Bölgede bu gece Duggan'ı anma etkinliği düzenleneceği belirtiliyor.

İşsizlikve yoksulluk

Tottenham Londra'nın en yoksul bölgelerinden biri. Suç oranları ve işsizlik çok yüksek.

Burada açılan her iş için ortalama 54 kişinin başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Burası aynı zamanda, hükümetin bütçe açığını kapamak için yürürlüğe koyduğu kemer sıkma programından en fazla etkilenen bölgelerden biri.

Bazı uzmanlar olayları ekonomik belirsizlikten kaynaklanan gerginliğin bir yansıması olarak değerlendiriyor.

Türkiye'den göçmenlerin de yoğun olarak yaşadığı bölgedeki gençler polisin kendilerine önyargılı davrandığını ve sürekli tacize uğradıklarını öne sürüyor.

Londra gelecek yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapacak.

Olayların kentin imajına darbe vuracağı belirtiliyor ancak Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, hiçbir sorun yaşanmayacağını, Londra'nın dünyanın en güvenli kentleriden biri olduğunu söyledi.