BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası adımı Avrupa borsalarına güven veremedi

Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesindeki sorunlu ülkelerin hazine tahvillerini satın alacağını açıklamasının ardından kısmen yükselen Avrupa borsaları gün ortasına doğru düşüş kaydetti.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma sorunu yaşayan euro ülkelerinin hazine tahvillerini satın almaya hazır olduğu açıklaması ardından kısmi bir toparlanma sergileyen Avrupa borsaları, açılıştan saatler sonra tekrar düşüşe geçti.

İspanyol ve İtalyan borsaları günün erken saatlerinde elde ettikleri kazançları, gün ortasında geri verdi.

Londra'da FTSE 100 endeksi yüzde 1.5 değer kaybederken Frankfurt'taki Dax endeksi yüzde 2.5 oranında düşüş sergiledi.

Ancak, Avrupa Merkez bankasının müdahalesi İspanyol ve İtalyan hükümet tahvillerinin kazanç getirmesine yol açtı.

İspanya'ya verilen borçlara atfedilen riskin göstergelerinden biri olarak görülen 10 yıllık İspanyol tahvillerinin faizi yüzde 6'dan yüzde 5.2 seviyelerine geriledi.

İtalya ve İspanya'nın borçlanma gideri azaldı

Piyasaların Madrid ve Roma hükümetlerinden talep ettiği borçlanma faizlerinde de düşüş görüldü.

Banka, hangi ülkelerin tahvillerinin satın alınacağına ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak kastedilen ülkelerin İtalya ve İspanya olduğu konusunda yaygın kanı var.

Euro bölgesindeki sorunlar ve kredi notu düşürülen ABD'nin ekonomik sıkıntıları nedeniyle geçen hafta küresel mali piyasalarda keskin düşüşler yaşanmıştı.

Zengin ülkeler topluluğu G-7, piyasalar açılmadan hemen önce gece yarısı yaptığı açıklamada mali istikrarı güçlendirmek için harekete geçeceğini duyurdu.

Ancak bu güvenceye rağmen Asya piyasaları güne düşüşle başladı.

G-7'den yapılan açıklamada, ''eşgüdüm içinde davranma konusunda kararlılığın'' altı çizildi.

Avrupa Merkez Bankası da gece yarısı tele-konferansla yaptığı toplantının ardından İtalya ve İspanya hükümetlerinin bütçe açıklarını azaltma konusunda attıkları ''hızlı ve kararlı adımları'' memnuniyetle karşıladığını içeren bir açıklama yaptı.

Bankanın toplantısından önce de, Fransa ve Almanya liderleri, euro bölgesinin en büyük üçüncü ve dördüncü ekonomileri olan İtalya ve İspanya'nın aldıkları önlemleri övmüşlerdi.