BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,58
HABER /  GÜNCEL

Londralılar bu işe çok üzülecek!

Charlie Chaplin'in doğum yeriyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı!

Abone ol

Yeni elde edilen belgeler, Charlie Chaplin'in eskiden beri inanıldığı üzere Londra'da değil, Smethwick'te doğduğuna kanıt olabilecek nitelikte.

Telegraph gazetesinde yer alan David Gritten imzalı makale, 100 küsür yıldır Londralılar'a gurur kaynağı olan fenomenin, doğum yerinin yanlış bilgiye dayanıyor olma ihtimalini ortaya koyuyor. Charlie Chaplin'in 1889 yılında Londra'nın güneyindeki Lambeth'ta doğduğu inancıyla Londra halkı, Chaplin'i her zaman için kendinden bir parça olarak gördü. "Bunun kanıtı olarak Leicester Meydanı'na ve oradaki ünlü Chaplin heykeline bakmanız yeterli" diyor Gritten.

Ortaya çıkan yeni iddia ise, sinema tarihinin iki büyük İngiliz ustasının, Charlie Chaplin ve ondan on yıl sonra doğan Alfred Hitchcock'un doğum yeri olma iddiasındaki Londra'yı hayal kırıklığına uğratabilir.

Bu yeni tartışma, film tarihçisi Matthew Sweet'in İsviçre Montrö'deki Chaplin aile evini ziyaretiyle başladı. Sweet'in beton bir mahzende bulduğu Chaplin arşivinde mektuplar, gazete kupürleri ve Chaplin'in piyano çalarkenki ses kayıtları vardı. Fakat bütün bunlar arasında en önemlisi, Jack Hill isimli birinden Chaplin'e gönderilmiş olan mektup. 1970'lerde Staffordshire, Tamworth'te yaşayan bu kişi, mektubunda Chaplin'e, 'Çingeneler Kraliçesi' olarak bilinen bir kadının yeğeni olduğunu ve Chaplin'in aslında Birmingham yakınlarındaki Smethwick'te yaşayan bu kadının karavanında doğduğunu anlatıyor.

Pazartesi günü Radyo 4'te 'Chaplin Arşivi' adlı programı sunan Sweet, Chaplin'in doğum belgesinin hiçbir zaman bulunamadığını, fakat annesi Hannah'nin göçmen bir aileden geldiğini belirtiyor. Hem Hannah'ın babası, hem de Chaplin'in babası Charles Senior, gösteri sanatçıları olduğundan, sürekli seyahat hâlindelerdi. Chaplin'in, 64 yaşında olan oğlu Michael da, keşfedilen mektubun büyük olasılıkla doğru olduğuna inanıyor.