BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.469,80
HABER /  GÜNCEL

Londra borsasına saldırı planı itirafı

Aralık 2010'da düzenlenen operasyonla gözaltına alınan radikal İslamcı grubun dört üyesi yargılamanın sonunda Londra borsasına saldırı planladıkları suçlamalarını kabul etti.

Abone ol

İngiltere'de 14 ay önce tutuklanan radikal İslamcı grubun Londra borsasında bir bomba patlatmayı planladığını itiraf ettiği bildirildi.

Londra'da mahkemeye çıkarılan sanıklar Muhammed Chaudry, Şah Rahman, Gurukanth Desai ve Abdul Miah adlı kişilerin terör eylemi düzenlemek için hazırlık yaptıkları suçlamasını kabul ettiler.

Toplam dokuz kişinin yargılandığı davada diğer beş sanık ise farklı terörizm iddialarında suçlarını kabul etti.

Aslında soruşturmanın başında sanıkların tamamı suçlamaları reddetmişlerdi. Ancak çarşamba günü görülen duruşmada sanıklardan dördü Londra borsasını hedef alan bir saldırı planladıklarını kabul etti.

Tamamı İngiltere vatandaşı olan dokuz kişi Londra ve Cardiff kentlerinde düzenlenen operasyonlarda tutuklanmışlardı. Haklarındaki karar gelecek hafta verilecek.

Eylemcilerin kısa bir süre önce öldürülen Enver el Evlaki'nin vaazlarından ilham aldıkları bildirildi.

Londra borsasına saldırmayı planlayan sanıkların 2010 Noeli'nde beş patlayıcıyı postayla değişik adreslere göndermek istedikleri ve Mumbai'dekine benzer bir eylem seçeneklerini tartıştıkları ortaya çıktı.

Radikal İslamcı militanlardan birinin evinde ele geçirilen ve el yazısıyla hazırlandığı anlaşılan bir listede Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, iki haham ve ABD Büyükelçiliği'yle Londra borsasının adresleri yer alıyordu.

Eylem sivil terörle mücadele polisinin saldırı tarihi belirlenmeden düzenledikleri operasyonla durdurulmuştu.