BIST 10.169
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.442,35
HABER /  DÜNYA

Liderler Kıbrıs'ta çözüm için adım attı

Kıbrıs'ta çözüm için atağa geçen liderler hangi konularda anlaştı?

Abone ol

Kıbrıs’ta iki toplumun liderleri 37 yıl sonra ilk kez uzlaşmaya bu kadar yaklaştı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas büyük ölçüde anlaştı.

ABD’nin Long Island adasında bulunan Greentree Çiftliği’nde Kıbrıs’ta çözüm için dev adımlar atıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un gözetiminde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında yapılan görüşmelerde taraflar toprak ve garantiler hariç birçok konuda yol almayı başardı. 

Eroğlu ile Hristofyas hangi konularda uzlaştı? İşte cevabı...

TÜRK LİRASI KALKIYOR

Ada’nın geçerli para birimi Euro olacak ama Kurucu Türk devletinin ilişkileri dikkate alınarak Türk Lirası bir yıl daha tedavülde kalacak. Taraflar, federal bütçeden, kurucu devletlere ne şekilde katkı payı verileceği konusunda da uzlaştı.

FEDERAL GÜVENLİK

İç güvenliği sağlayacak polis teşkilatı konusunda hem federal birim, hem de ortak soruşturma otoritesi olacak. İki kurumdan birinin başında Türk, diğerinde Rum olacak. Federal polis sayısı 1500, Ortak Soruşturma Otoritesi ’nde görev yapacakların ise 300 olacak.  Ada tamamen ‘askersizleştirilecek’ düşüncesi çerçevesinde belirlenen polis sayısı ise, Rum tarafında 5 bin, Türk tarafında 3 bin 100 olacak.

YARGIDA EŞİTLİK

Milliyet'in haberine göre, taraflar federal yargıda eşit şekilde temsil edilecek. Her seviyede eşit sayıda yargıç olacak. Tıkanma söz konusu olursa, yabancı yargıçlar heyetinden biri geçici olarak atanıp gerekli kararları alacak.

TÜRKLERE DÖRTTE BİR RUMLARA DÖRTTE ÜÇ 

Yeni kurulacak Temsilciler Meclisi’nde Türk tarafının temsiliyeti dörtte bir oranında olacak. Dörtte üç çoğunluğu Rumlar alacak. Böyle olunca, Meclis kararları Rumların lehinde çıkabilecek. Ancak yasalar senatodan geçeceği için esas müzakere burada olacak. Eğer iki taraftan biri alınan kararın zararına olduğunu düşünürse “Alarm Zili” devreye girecek. Buna göre iki taraftan birinin milletvekillerinin yarısı ortak karar alarak yasayı iptal edebilecek. Buna “Alarm Zili” sistemi adı verildi.