BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,81
ALTIN 2.430,74
HABER /  GÜNCEL

'Londra İşgali' başpapazın istifasını getirdi

15 Ekim'den bu yana St. Paul Katedrali etrafında genişleyen 'Londra'yı İşgal' eylemine karşı yasal süreç gündeme geldi ve katedralin başpapazı istifasını verdi.

Abone ol

Londra'daki kapitalizm karşıtı eylemcilerin etrafında kamp kurduğu St. Paul Katedrali'nin başpapazı görevinden istifa etti.

Başpapaz Dean Graeme Knowles'in istifa kararı, eylemcilerin katedralin etrafını işgale son vermeleri amacıyla yasal süreç başlatılması ardından geldi.

Dün Londra Belediyesi'nden kampın 48 saatinde boşaltılması için mahkeme kararı çıkartılacağı açıklanmıştı.

Papaz Knowles istifası ardında yaptığı açıklamada görevi büyük üzüntüyle bıraktığını belirtirken, katedrale yönelik eleştirilerin artması sebebiyle başpapaz olarak pozisyonunun savunulamaz hale geldiğini belirtti.

İngiltere Kilisesi'nin en üst düzey yetkilisi olan Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, başpapaz Knowles'un istifasını üzüntüyle karşıladığını belirtirken, eylemcilerin gündeme getirdikleri toplumsal sorunların gündemden düşmemesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta St. Paul Katedralinde görevli bir diğer din adamı olan Doktor Giles Fraser da istifa etmişti.

Fraser'in işgal eyleminin başladığı 15 Ekim tarihinden bu yana Londra'yı İşgal Hareketi'ne sempati beslediği biliniyordu ve göstericilerin zorla tahliye edilmesiyle sonuçlanabilecek bir yola girdiğinden endişe ettiğini söyleyerek istifasını açıklamıştı.

"Hedef Katedral değil"

Londra'yı İşgal Hareketi'nden yapılan açıklamada ise St. Paul Katedrali idaresinin, eylemcilere yaklaşım konusunda bölünmüş olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada hareketin hiçbir zaman katedrali hedef almadığı belirtilirken, olayın tüm muhataplarının şeffaf bir şekilde müzakere etmesi gerektiği söylendi.

Kamp alanındaki eylemcilerden Lucy, BBC'ye yaptığı açıklamada başpapazın istifasına kendilerinin sebep olduğunu düşünmediklerini belirtti.

Kiliseyle işbirliği yapmaya çalıştıklarını belirten eylemci yaşanan durumda kilisenin Londra'yı İşgal Hareketi'nin arkasında durarak değişim talep etme fırsatı olduğunu belirtti.

Bir diğer eylemci ise kampa son verme kararının İşgal Hareketi tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Eylemcilerin şimdiye tahrik edildikleri her durumda sakin kalmayı başardıklarını belirten Ronan McNern, hedeflerinden sapmayacaklarını söyledi.

15 Ekim'de başlayan işgal eyleminin beşinci gününde St. Paul Katedrali'nin kapıları güvenlik gerekçeleri ile ziyaretçilere kapanmıştı.

Eylemcilerle kilise arasında kurulan diyalog sonun çadıların yeri değiştirilmiş ve katedral bir hafta aradan sonra tekrar kapılarını açmıştı.

Son olarak dün katedrali de içine alan bölgenin asayişinden sorumlu olan belediye planlama komitesi göstericilerin tahliyesi için mahkemeye başvurulacağını açıklamıştı.