BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,86
HABER /  GÜNCEL

Lice'de PKK gerginliği tırmanıyor!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinin kırsalında karakol yapımını protesto eden grup ile asker arasında arbede yaşandı.

Abone ol
DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde karakol yapımını protesto için dün gece yol kesen PKK'lı grup, Bingöl'den otobüsle gelmekte olan 2 uzman çavuşu kaçırdı.

Prosto eylemi nedeniyle Lice-Bingöl karayolu dün geceden beri trafiğe kapatılırken, kaçırılan 2 uzman çavuşun kurtarılması çalışmaları sürüyor.

Lice İlçesi'ne bağlı Abalı Köyü'nde bulunan Abalı Jandarma Karakolu'ndaki inşaatı protesto eden bir grup, dün gece Diyarbakır-Bingöl karayolunu trafiğe kapatarak durdurdukları araçlarda kimlik kontrolü yaptı. Bölgede önlem alan güvenlik güçleri yol kesen PKK yandaşı gruba müdahale etti.

Yol kesen grup güvenlik güçlerine taş ve havai fişeklerle saldırırken, jandarma timleri de göz yaşartıcı bomba atarak dağıtmaya çalıştı. Geç saatlere kadar süren olaylar sırasında, PKK yandaşları durdurulan araçlardan birinde bulunan ve Bingöl'den Diyarbakır'a gelen 2 uzman çavuşu, yaptıkları kimlik kontrolü ardından kaçırıldı.

Olayların çıkması üzerine BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt dün gece ilçeye giderken, Lice-Bingöl karayolunun halen kapalı olduğu ve kaçırılan ve PKK'nın elinde olduğu değerlendirilen 2 uzman çavuşun kurtarılması için bölgede operasyonlar sürdürülüyor.

9 ASKER YARALANDI

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Abalı Köyü'nde jandarma karakol inşaatına karşı proresto eylemi başlatan ve bölgede çadır kuran PKK yanlılarının Bingöl-Diyarbakır karayolunu kapatması üzerine, dün akşam başlayan gerginlik sürüyor. Dün bölgede 2 uzman çavuşun kaçarılmasından sonra bu sabah protostocu grup ile jandarma arasında yeniden olaylar çıktı. Jandarmanın kapatılan yolu açmaya çalışması ve grubun karşı çıkması üzerine çıkan olaylarda, gaz bombası, ses bombası, molotof kokteyli ve havai fişekler kullanıldı. Atılan ve içerisinde çivi olan el yapımı ses bombasının patlaması sonucu 9 asker yaralanırken, askerler Lice Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

VALİLİK KARARIYLA KAPATILDI

tsk-asker-yol-kesme.jpg
Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile Diyarbakır-Bingöl karayolu Jandarma tarafından Lice yol ayrımından itibaren çift taraflı güvenlik gerekçesiyle tarafiğe kapatıldı. Gazetecilerin bölgeye gitmesine izin verilmezken, Abalı Köyü yakınlarında başlayan gerginliğin sürdüğü ifade edildi. BDP Diyarbakır il Başkanı Zübeyde Zümrüt, karakol yapımını protesto eden grupta bulunanların karakol yapımının durdurulduğu açıklanana kadar eylemlerine devam edeceklerini ve askerleri bırakmayacaklarını söylediklerini ifade etti. Zümrüt, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkan vekili İdris Baluken ile görüştüğünü ve gerginliğin bitirilmesi için Ankara'da girişimlerin sürdüğünü söyledi.

ANAHTARLARI ALINAN ARAÇLAR MAHSUR KALDI

lice-yol-kapatildi.jpg
Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü'nde jandarma karakol inşaatına karşı proresto eylemi başlatan ve bölgede çadır kuranların Bingöl-Diyarbakır karayolunu kapatması üzerine, dün akşam başlayan gerginlik sürüyor.

Dün yolu kapatan PKK yanlısı grubun yolda durdurdukları araçların anahtarlarını aldıkları, bu nedenle 100'e yakın aracın Lice yol ayrımı ile Abalı Köyü arasında 24 saatten bu yana mahsur kaldığı belirtildi. Anahtarları alınan TIR ve kamyonların, yolu kapatacak şekilde çapraz park edildikleri görüldü.

Araç sahipleri, perişan olduklarını, araç anahtarları alındığı için hareket imkanları kalmadığını ve aç ve susuz bırakıldıklarını söyledi. Askerlerin anahtarları alınan araçların bulunduğu bölgede güvenlik önlemi aldığı görüldü.
 
Kapalı yolda geceyi geçirmek zorunda kalan, aralarında kadın, çocuk ve  yaşlıların da bulunduğu vatandaşlar, 20 saati aşkın süredir mahsur kaldıklarını  belirterek, büyük mağduriyet yaşadıklarını söylediler. 
 
Yolun kapalı olması dolayısıyla Diyarbakır'dan Bingöl'e giden  araçların geçişine Lice ilçesinin Üçyol mevkisinden itibaren izin verilmiyor.