BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  GÜNCEL

Libyalı komutan, İngiliz hükümetine dava açtı

Kaddafi döneminde altı yıl boyunca maruz kaldığı kötü muamelede İngiliz hükümetinin sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Trablus Ordu Komutanı, Londra'ya karşı yasal süreç başlattı.

Abone ol

Libya'daki yeni rejimde görev alan üst düzey bir ordu yetkilisi, Kaddafi döneminde maruz kaldığı kötü muamelede rol alması sebebiyle İngiliz hükümetine karşı yasal işlem başlattı.

Şu an Trablus Ordu Komutanı olan Abdül Hakim Belhac'ı temsil eden hukukçular müvekkillerinin 2004 yılında Bangkok'da yakalanıp Libya'ya teslim edildikten sonra altı yıl boyunca işkenceden geçirildiğini ve bu sürece İngiliz gizli servisi MI6'ın karışmış olduğunu iddia ediyorlar.

Avukatlardan Sapna Malik müvekkillerinin "Amerikan ve Libyalı birimlerce maruz bırakılığı barbarlığa varan uygulamalarda İngiltere'nin de sorumluluğu bulunduğunu düşündüklerini" belirtti.

Gelişmeyle ilgili değerlendirmede bulunan bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, hükümetin İngiltere'nin karışmış olabileceği söz konusu uygulamalara dair kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Reprieve (Ceza Ertelemesi) isimli örgüt, İngiliz hükümetinin Belhac'dan resmi olarak özür dilememiş olmasının, yasal sürecin başlatılmasına yol açtığını belirtti.

İngiliz hükümetine, Belhac'ın avukatları tarafından başlatılan yasal sürece yanıt vermek için altı ay süre tanınmış durumda.

Trablus Ordu Komutanı

Abdül Hakim Belhac

Muammer Kaddafi'nin Trablus'tan ayrılması ardından şehri kontrol eden NATO destekli birliklere liderlik etmiş olan Belhac, tutuklu olduğu süreçte El Kaide destekçisi olduğu sanılarak CIA ve MI6 görevlilerince sorgulandığını söylemişti.

Eylül ayında BBC muhabiri Jeremy Bowen'a konuşan Belhac kendisi ve ailesinin maruz kaldıklarının yasa dışı olduğunu ve bu sebeple kendilerinden özür dilenmesi gerektiğini belirtmişti.

Belhac'ın da aralarında bulunduğu birçok Kaddafi muhalifi ismin maruz kaldıkları kötü muamele, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ortaya çıkarılan belgelerle gün ışığına çıkmıştı

Belgeler CIA'in 2002 ile 2004 yılları arasında bir dizi İslamcı militanı kaçırarak Kaddafi rejimine teslim ettiğini gösteriyor.

Ayrıca 2004 yılında İngiltere de gizli servis MI6 üzerinden Albay Kaddafi'ye Libya'daki rejim karşıtı İslamcı muhalifler hakkında bilgiler vermiş.

Eylül ayında yaşanan gelişmeler ardından İngiltere başbakanı David Cameron, İngiltere’nin bazı Libyalı muhalifleri terörist oldukları gerekçesiyle Kaddafi’ye teslim ettiği iddialarının ciddi bir şekilde araştırılacağını belirtmişti.