BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,12
ALTIN 2.463,50
HABER /  GÜNCEL

Libya'da tecavüzle artan töre cinayeti riski

Libyalı yardım kuruluşları, tecavüzün savaş silahı olarak kullanılmasının ülkedeki töre cinayetlerinde artışa yol açabileceğini ifade ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaşın iki tarafının da bu konuda suçlu olduğunu düşünüyor.

Abone ol

Libya'daki yardım kuruluşları, ülkede süren çatışmalar sırasında tecavüze uğrayıp hamile kalan kadınların töre cinayeti tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Yardım kuruluşları, ülkenin batısında kadınlara tecavüz edildiği yolundaki haberlerin de, insanların Tunus'a kaçmasının başlıca nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, hem Kaddafi'ye bağlı güçlerin hem de isyancıların tecavüzü bir savaş silahı olarak kullandığını düşünüyor.

Tecavüze uğrayan kişilere tıbbi yardım ve HIV testi sunan bir grup Libyalı gönüllü adına BBC'ye konuşan Hana Elgadi, tecavüz sonucu hamile kalan ve bunu ailesinden saklamak isteyen kadınlar için zamanın daraldığını söylüyor.

Elgadi, "Kürtaj olmak isteyen kadınların tıbbi masraflarını üstlenmeyi teklif ediyoruz" diyor ve tecavüz gibi durumlarda kürtajın meşru olduğunu söyleyen fetvalar verilmiş olduğunu da ekliyor.

Tıbbi yardım kuruluşu World Medical Camp, Tunus sınırında da tecavüzün mağdurların suçu olmadığını ifade eden imamlarla birlikte çalışıyor.

Şimdiye kadar Libya'dan Tunus'a yaklaşık 130 bin kişi kaçtı.

Mültecilerin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek için oluşturulan sivil toplum kuruluşları, tecavüz mağdurlarının çoğunun yaşadıklarını anlatmaktan utandığını düşünüyor.