BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, istifa ediyor

Libya'da Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Ekim ayı sonunda istifa edeceğini duyurdu.

Abone ol

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac, yetkilerini ekim sonuna kadar yürütme organına devretme niyetinde olduğunu belirtti.

UMH'nın yayınladığı videoda Serrac, "Yetkilerimi en geç Ekim ayı sonuna kadar yeni bir yürütme organına devretme konusundaki samimi arzumu herkese beyan ederim" ifadesini kullanıyor.

Serrac, bu sürede görüşme komitesinin çalışmalarının bitmesini ve yeni Devlet Başkanlığı Konseyi'nin kurulmasını beklediğini söyledi.

Serrac, haziran ayında Trablus'u Hafter'den almıştı
Libya'nın doğusunu kontrol altına alan Halife Hafter'e karşı Türkiye'nin desteklediği Serrac, haziran ayında ülkenin başkenti Trablus'u ele geçirmişti.

Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinin ardından ikiye bölünen ve çatışma ve kaosun bitmek bilmediği Libya'da Türkiye Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni desteklerken Hafter'i destekleyenler arasında ise Rusya ve Fransa bulunuyor.

İstifa haberini Bloomberg duyurmuştu
Öte yandan 15 Eylül'de ABD'li Bloomberg haber sitesinde yer alan haberde es-Serrac'ın görevinden istifa etmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Serrac'a yakın olduğu belirtilen yetkililerin açıklamalarına dayandırılan haberde, Serrac'ın yakında istifasını açıklamayı planladığı ve gelecek ay Cenevre'de düzenlenecek müzakereler boyunca görevine devam edeceği ifade edilmişti. Serrac ve yardımcılarının konuyu Libyalı ve uluslararası ortaklarıyla görüştüğünü ileri sürülen haberde, Serrac'ın istifasını hafta sonuna kadar duyurmasının beklendiği belirtilmişti.

Çavuşoğlu'ndan Serrac açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Serrac'ın istifa edeceği söylentilerine ilişkin, "Serrac'ın yardımcısı ile de görüştüm. Serrac, Libya'da her iki tarafın mutabakatı ile seçime gidildiği takdirde, fedakarlık yaparak istifa edebileceğini ifade etti. Yoksa bugünden bir istifa söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.