BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Libya ile Serbest Ticaret Anlaşması

Tüzmen Liya'daydı...İki taraf arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması sözkonusuydu.Görşümenin olumlu geçtiği bilgisi verildi.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Libya'ya Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalama konusunda bir öneri getirdiklerini belirterek, ''Bunu da Libya devriminin 40. kuruluş yıldönümü olan eylül ayında Sayın Başbakanımızın katılımı ile imzalamayı taahhüt ettik'' dedi.

Türkiye ve Libya arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla, yaklaşık 200 iş adamından oluşan bir heyet ile Libya'ya gelen Tüzmen, ilk olarak Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali Al Huvej ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, iş adamlarının katıldığı toplantıya geçildi.

Tüzmen, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, her iki toplantının da son derece olumlu geçtiğini kaydetti.

Türk firmalarının Libya'da araştırdıkları kuyulardan bir tanesinde petrol bulduğunu belirten Bakan Tüzmen, petrol arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Tüzmen, diğer bazı Türk firmalarının da bu konuda çalışma sahalarını geliştirmek amacıyla yetkililerle görüştüklerini bildirdi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI


Devlet Bakanı Tüzmen, Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali Al Huvej ile görüşmesinde, Libya'ya Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalama konusunda bir öneri getirdiklerini söyledi.

Tüzmen, ''Bunu da Libya devriminin 40. kuruluş yıldönümü olan eylül ayında Sayın Başbakanımızın katılımı ile imzalamayı taahhüt ettik'' dedi.

Bakan Tüzmen, Libyalı Bakan Huvej'in de görüşmede, imzalanacak olan STA'nın Libya ve Türkiye arasında son derece önemli bir anlaşma olduğunu belirterek, anlaşmanın iki ülke arasındaki yatırımları ve karşılıklı ticaret hacmini artıracağını kaydettiğini belirtti.

Huvej'in Libya'da önümüzdeki 6 yıl içinde 180 milyar dolarlık bir yatırım hacmi bulunduğunu dile getirdiğini aktaran Tüzmen, bu yatırım hacminin Türk müteahhitlik firmaları için son derece önemli olduğunu ve bu yatırım hacminden daha fazla pay almak istediklerini ifade etti.

Tüzmen, Huvej'in Libya'nın ''Yeniden Yapılanma Büyük Kalkınma Programları'' kapsamında, yeniden yapılanma ve alt yapı projelerine yönelik her yıl 30 milyar dolar olmak üzere, toplam 180 milyar dolarlık bir kaynak ayırdıklarını söylediğini belirtti.

Söz konusu rakamın 20 milyar dolarlık kısmını alt yapı projeleri için doğrudan Libya hükümetinin yapacağını, 10 milyar dolarını da yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik özel sektöre teşvik için kullandıracaklarını söylediğini aktaran Tüzmen, Huvej'in bütün bunları Libya devriminin 40. yıldönümü kapsamında hazırladıklarını ve Türkiye'nin STA önerisini değerlendireceklerini ve anlaşmayı Eylül ayında imzalamayı arzu ettiklerini söylediğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, Huvej'in görüşmede Türkiye'nin siyasi ve ekonomik açıdan hızla yükseldiğini ve Türkiye'nin Ajrika Stratejisi'nin, Libya'nın Afrika politikası ile örtüştüğünü bunun da kendilerini memnun ettiğini ve Türkiye'nin özellikle son dönemdeki politikaları itibariyle Arap dünyasında popilaritesinin arttığını ve bu durumdan Libya'nın da memnun olduğunu söylediğini de belirtti.

Bu arada, alınan bilgiye göre, Libya'nın şu anda STA imzaladığı ülke bulunmuyor. Libya ve Türkiye arasında STA'nın imzalanması durumunda, söz konusu anlaşma Libya'nın imzalayacağı ilk STA olacak.

Öte yandan görüşmelerde, teminat mektubu konusundaki sıkıntıların giderilmesi için karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu da öğrenildi.

TÜRKİYE'YE YATIRIM DAVETİ

Bakan Tüzmen, daha sonra Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Gahnem ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Söz konusu görüşmenin ardından iş adamlarının da katıldığı bir başka toplantı düzenlendi.

Kürşad Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Gahnem'in anneannesinin de Türk olduğunu belirterek, ''Bunun için, Sayın Gahnem bize son derece destek veriyor. Türk firmaları dünyada çok güzel işlere imza atıyor. Libya'da da güzel işler yapacaklar'' dedi.

Gahnem de konuşmasında, Türkiye'yle mevcut işbirliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Libya arasında tarihi bağlar bulunduğunu ifade eden Gahnem, 180 milyar dolarlık kalkınma projesinden Türk firmalarını da pay almaya davet etti.

Türkiye'nin ithal ettiği petrolün bir kısmını Libya'dan sağladığını anlatan Gahnem, bu miktarı artırabileceklerini bildirdi ve iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini, kültürel bağların güçlendireceğini söyledi.

Öte yandan, iş adamlarının katıldığı toplantıya, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş yetkilileri de katıldı ve Libyalı firmalarla ortaklık kurmak istediklerini ve bunun için teklif hazırladıklarını ve bu tekliflerini Bakan Gahnem'e ilettiklerini dile getirdi.