BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Lavrov: Uluslararası hukuka sıkıca uyun

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Çinli ve Suriyeli müttefik temsilcilerini Moskova'da misafir etti.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Suriye'ye dışarıdan müdahale olmaması gerektiği" yönündeki uyarısını tekrarladı.

Lavrov'un açıklaması, Suriye lideri Beşar Esad'a, "kimyasal silah kullanılması halinde müdahale olabileceği" uyarısı yapan ABD Başkanı Barack Obama'ya cevap niteliğindeydi.

Rus Bakan Moskova'da, Çin Devlet Konseyi üyesi Dai Bingguo ile Suriye hükümetinden bir heyeti misafir etti.

"Uluslararası hukuka ve BM ilkelerine sıkı şekilde uyulması gerektiğini" dile getiren Lavrov, "Bugünkü koşullarda en doğru yol budur" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkı bulunan iki üyesi olan Rusya ve Çin, iç çatışmalarda 18 bin kişinin öldüğü Suriye'ye uluslararası müdahaleye yol açabilecek karar tasarılarını mütemadiyen geri çevirmekte.

ABD Başkanı Barack Obama ise pazartesi günü Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "kimyasal ya da biyolojik silah kullanımının bölgede krizin büyümesine neden olacağını" vurgulamıştı.

"Bu sadece Suriye'yle sınırlı kalmaz. İsrail dahil bölgedeki müttefiklerimizi ve bizi de kaygılandırır" diye devam eden Obama, Esad yönetimini ve "sahadaki diğer oyuncuları" uyararak, "Kimyasal silahların yer

değiştirmesi ya da kullanılması bizim için kırmızı çizgidir ve hesaplarımı değiştirir" uyarısında bulunmuştu.

Lavrov ise Suriye'de güç kullanımı yetkisinin sadece BM Güvenlik Konseyi'nde olduğunu vurgulayarak, "Bombayla demokrasi getirilemez" dedi.

Lavrov'un misafiri olan Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ise "dış müdahalenin, sorunları Suriyelilerin kendilerinin çözme çabalarına zarar vereceğini" söyledi.

Bir gazeteci hayatını kaybetti

Bu arada, ordu güçlerinin isyancılara karşı "temizleme harekâtı" başlattığı başkent Şam'ın Muademiye semtinde en az 23 kişinin öldüğü bildirildi.

Muhalefet kaynakları, ordu güçleri çekildiğinde, ateşe verilmiş ev ve dükkanlardan, yakın mesafeden ateş açılarak öldürülmüş kişilerin cesetlerinin bulunduğunu iddia etti.

Haftalardır sert çatışmalara sahne olan, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te Japon gazeteci Mika Yamamoto hayatını kaybetti.

AFP'nin duyurduğu haberde, Yamamoto ile birlikte yolculuk ettiği üç gazeteciye isyancı Özgür Suriye Ordusu tarafından ateş açıldığı iddiasına yer verildi.

Türk medyasındaki haberlerde, kendilerinden haber alınamayan diğer üç gazeteciden birinin Cüneyt Ünal olduğu belirtiliyor.