BIST 10.248
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.392,39
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep saldırısında 5 gözaltı

Pazartesi akşamı meydana gelen saldırıyla ilgili soruşturma kapsamına beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Başbakan Yardımcısı Atalay "Terör örgütünün istediği kargaşa oluşturmak" diyerek PKK'yı suçlarken, örgüt olayla ilgisinin olmadığını duyurdu.

Abone ol

Gaziantep'te pazartesi akşamı düzenlenen ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak beş kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Doğan Haber Ajansı, Siverek'ten dört kişinin, eylemde kullanılan aracı olay yerine getiren çekicinin sürücüsüyle birlikte sorgulanmakta olduğunu duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, olayda kullanılan patlayıcı yüklü aracın çalıntı olduğunu ve patlamanın meydana geldiği yere çekiciyle götürüldüğünün tespit edildiğini söyledi.

Olayın hemen ardından kuşkuların odağına yerleşen PKK, Fırat Haber Ajansı (ANF) aracılığıyla duyurduğu açıklamasında ''eylemle ilgisinin olmadığını'' açıkladı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da, sivillere yönelik her türlü saldırıları kınadıklarını belirterek, ''Özgürlük mücadelesi içinde böyle bir eylemi yapacak insan yoktur. Böyle bir anlayış yoktur, böyle bir eğitim yoktur. Burada insanlarımız katledilmiştir. Bu insani olmayan bir yaklaşımdır'' dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise PKK'nın saldırıyı üstlenmediğinin hatırlatılması üzerine, ''PKK'nın üstlenmemesi onun yapmadığı anlamına gelmez. Olayın aydınlatılmasına devam ediliyor'' diye konuştu.

Pazartesi günü meydana gelen, dördü çocuk, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 66 kişinin yaralandığı saldırının ardından soruşturma devam ediyor.

Gaziantep'e giden Başbakan Yardımcısı Atalay gazetecileri soruşturmanın gidişatı konusunda bilgilendirirken, aracın çalındığı yerin ve çekici sürücüsünün de tespit edildiğini, soruşturmanın hızla ilerlediğini vurguladı.

Büyüyen ve güçlenen Türkiye'nin varlığından rahatsız olan çok fazla unsur bulunduğunu belirten Atalay, "Çekici şoförüyle yapılan görüşmelerde birçok şey var aracın çalınmasından itibaren. Aracın çalınması, gittiği yerlere kadar birçok bilgi var. Devletin bütün kurumları arasında, hiçbir zaman olmadığı kadar ciddi bir koordinasyon var, güven var, paylaşım var'' diye konuştu.

hurriyet.com'un haberinde anlatımlarına yer verilen görgü tanıklarından Mehmet Derici (19) patlama anını gördüğünü söyledi. Bir internet kafede çalışan ve saldırıdan yaralı olarak kurtulan Derici, ''Otobüs durağına siyah bir araba geldi. Bir iki tane otobüs geldi geçti, siyah araba yerinden kıpırdamadı. Hatta biz 'bayram üstü burada park edilir mi?' dedik. Gitmeyince, ustamla şüphelenmeye başladık. Öyle demeye kalmadı, bir tane kalabalık halk otobüsü geldi. Otobüsün kapısı açılır açılmaz patlama meydana geldi. Arka taraftakiler kaçtı, ön taraftakilerin hepsi öldü" dedi.

AKP PKK'yı suçladı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik dün akşam Twitter mesajlarıyla saldırıyı değerlendirmiş ve "PKK, 'Devrimci halk savaşı başlatacağım' diye çıktığı yolda, halk desteği bulamayınca artık Antep'te sivil halka doğrudan saldırmaya başladı" demişti.

Çelik, "Bu yeni aşama, PKK'nın arkasındaki organizasyonun hedefleriyle uyumludur. PKK, sokakta kaos çıkmasını istiyor. Vatandaşlarımızı kışkırtıyor" dedi.

PKK'yı Suriye'deki hükümet yanlısı milislerin taktiğini benimsemekle suçlayan Çelik "PKK'nın "sebbiha usulü" bu saldırısı, Türkiye'nin iradesinin yanı sıra Kürt vatandaşlarımıza savaş açtığını gösteriyor. PKK bu saldırıyla, Kürt vatandaşlarımıza karşı sokakta tepki oluşturmak istiyor. PKK'nın lanetli eylemini, Kürtlere karşı tepkiye dönüştürmek, PKK'nın amacına hizmet eder. PKK'nın asıl amacı vatandaşlarımızın birbirine düşmesidir" diyerek itidal çağrısında bulundu.

BDP: Tüm yönleriyle aydınlatılsın

Saldırının ardından olay yeri yakınındaki BDP Şehitkamil ilçe binası ile Gaziantep il merkezine yönelik fiili saldırılarla PKK karşıtı sloganlarla gösteriler düzenlenmişti.

BDP eş başkanlarından Selahattin Demirtaş, saldırıyı kınadı. Açıklamasında hükümeti eleştiren Demirtaş, ''Hükümetin içeride ve dışarıda izlediği politikaların Türkiye'yi adım adım Ortadoğu'daki bu tehlikeli akıntıya doğru sürüklendiğini maalesef ki kaygıyla izlemekteyiz. Ülkenin içine girdiği durumdan kendisi dışında herkesi sorumlu tutan hükümetin radikal ve cesur bir politika değişikliğine giderek başta kalıcı iç barışı sağlayacak adımları atmasında, Suriye politikasını da gözden geçirmesinde büyük fayda görüyoruz" dedi.

Demirtaş, açıklamasında, "Saldırının arkasındaki ve içindeki bütün güçlerin tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarmasını, katliamın tüm yönleriyle aydınlatılmasını bekliyoruz. Gaziantep'te gerçekleşen saldırıyı bir kez daha kınarken bütün halkımıza da başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verdi.

PKK: Üstümüze yıkılmaya çalışılıyor

PKK, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada devletin ve basının olayı örgütün üstüne yıkmaya çalıştığını öne sürdü. Örgüt açıklamasında, ''bayramda çatışmalardan kaçınma çağrısına uyulmakta olunduğu, operasyonlardan kaynaklanan çatışmalar dışında herhangi bir girişimin'' olmadığı ifadelerine de yer verildi.

Zübeyir Aydar: İnsani olmayan bir yaklaşım

MİT'in üst düzey yöneticileriyle PKK arasında Oslo'da yapılan görüşmelere de katılan isimlerden KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, Gaziantep'te dün gerçekleşen saldırıyı kınarken gelişmelerden Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini sorumlu tuttu.

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin sorularını yanıtlayan Aydar, sivillere yönelik her türlü saldırıları kınadıklarını belirterek, ''Biz hareket olarak kim yaparsa yapsın böyle eylemleri reddediyoruz, kınıyoruz. Burada insanlarımız katledilmiştir. Bu insani olmayan bir yaklaşımdır'' dedi.

Aydar, "Eylem TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütü tarafından yapılmış olsa da kınar mısınız" sorusuna, "Öyle bir şey olsa dahi kınarız. Geçmişte bazen yanlış eylemler olmuştur. HPG (PKK'nın silahlı kolu) bu konuda açıkça özür dilemiştir. Hareket bu konularda açıktır. Yaptığını üstlenir, yapmadığını da hiçbir biçimde üstlenmez" cevabını verdi.

Ortada somut bir bilgi olmadığı için eylemi kimin yapmış olabileceği konusunda kimseyi suçlayamayacağını belirten Aydar, kişisel olarak olaydan sonra Suriye'deki gelişmelerin aklına geldiğini belirtirken, "Benim yapacaklarım yorumdur. Ama bana hükümetin Suriye politikasının yansıması olarak geliyor" görüşünü dile getirdi.

Aydar saldırılardan hükümetin de sorumlu tutarken, "Türkiye'yi iç savaşa sürükleten, Suriye'yle bu tür durumları yaşatan hükümetin politikalarının sonucudur. Tetiği kim çekmişse çeksin sorumlu hükümettir, o buna yol açmıştır" diye konuştu.