BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  GÜNCEL

Lastik devi Pirelli Çin'in oluyor

İtalya'nın ünlü markalarından lastik üreticisi Pirelli'nin Çin'e satılması için anlaşma sağlandı. Çinli ChemChina şirketi 7,1 milyar euroluk anlaşmayla 140 yıllık şirketin yüzde 50,1 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı.

Abone ol

İtalya'nın ünlü markalarından lastik üreticisi Pirelli'nin Çin'e satılması için anlaşma sağlandı.

İtalyan basınındaki haberlere göre Pazar akşamı hissedarlarla varılan 7,1 milyar euro değerindeki anlaşma, 140 yıllık Pirelli şirketinin çoğunluk hisselerinin Çin devletine ait ChemChina kimya şirketinin eline geçmesini öngörüyor.

Anlaşma kapsamında ilk aşamada, ChemChina Camfin grubunun elinde olan yüzde 26'lık payı hisse başı 15 eurodan alacak. Kalan hisseler için isehissedarlara çağrı yapılacak.

Böylece ChemChina'nın Pirelli'deki payı yüzde 50,1'e çıkacak ve Çinli firma çoğunluk hissedar haline gelecek.

Pirelli'nin genel merkezi ve araştırma üssünün ise İtalya'da kalması planlanıyor.

'Ülkeyi satıyoruz'

Anlaşmanın, Pirelli'ye Çin piyasasında büyük güç kazandıracağı vurgulanırken, bir İtalyan markasının daha Çin'e satılması ülkede yeni bir tartışmayı da ateşledi.

Daha önce de enerji alanında faaliyet gösteren Terna, Snam ve Ansaldo şirketleri ile lüks tekne üreticisi Ferretti'nin hisseleri Çinli firmalara satılmıştı.

Dünyanın en büyük 5. lastik üreticisi ve İtalya'nın simge markalarından biri olan Pirelli'nin de Çin'in eline geçmesi hem milli değerlerin elden çıkarılması hem de olası istihdam kaybı ekseninde tartışmalara yol açtı.

Analistler büyük şirketlerin yabancı ülkelere satılmasıyla, halihazırda işsizliğin rekor seviyede seyrettiği İtalya'da yeni istihdam yaratılmasının daha da zorlaşacağı üzerinde duruyor.

Medya ve sosyal paylaşım sitelerinde de "bir İtalyan devi daha elimizden kaçıyor" yorumları yapılıyor. Sosyal medyada "ülkeyi satıyoruz" gibi yorumlara sıklıkla rastlanırken kimileri de "Pirelli Çinli olunca Çin yapımı 4 lastik için 500 euro mu ödeyeceğiz yani?" şeklinde sarkastik eleştirilerde bulunuyor.