BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  DÜNYA

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un durumu kritik

Amerikalı yetkililere dayandırılan habere göre, geçirdiği bir ameliyat sonrası Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hayati tehlikesi bulunuyor.

Abone ol

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kalp ameliyatı geçirdiği ve durumunun ciddiyetini koruduğu iddia edildi. Güney Kore basınında yer alan haberlerde, Kim'in bu ayın ilk günlerinde bir operasyon geçirdiği ve özel villasında dinlendiği iddia edilirken, ABD medyası Kim'in durumunun ciddi olduğunu öne sürdü.

Kalp ameliyatı geçirdiği bilgisi paylaşıldı
Güney Kore medyası ise haberinde Kim'in 12 Nisan'da Hyangsan kentinde bir kalp ameliyatı geçirdiği bilgisi paylaşıldı. Kim Jong Un geçtiğimiz günlerde ülkenin kurucusu Kim Il-Sung'un doğum günü nedeniyle düzenlenen törenlere katılmamıştı.

"Tatil beldesinde iyileşiyor"
Güney Kore medyası,  Kim Jong-un 12 Nisan'da geçirdiği cerrahi operasyonun ardından Kuzey Kore’nin tatil beldesi olan Hyangsan’da bulunan bir villada iyileşiyor. Haberde Kim'in sağlığının son aylarda aşırı sigara, obezite ve aşırı çalışma nedeniyle kötüleştiğini belirtildi.

"Kardiyovasküler problemlerle mücadele ediyor"
Öte ayndan En son 11 Nisan’da gerçekleşen bir hükümet toplantısında görüldüğü ifade edilen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un koronavirüse yakalanmış olabileceğine dair bir belirtinin olmadığı bildirilirken Daily NK’ya konuşan bir kaynak Kim Jong-un’un Ağustos'tan bu yana kardiyovasküler problemlerle mücadele ettiğini söyledi.

Güney Kore'den iddialara yalanlama
Güney Kore ve Çinli kaynaklar Kuzey Kore liderinin durumunun kritik olduğu yönündeki iddialara ilişkin şüpheye düştüklerini ifade etti. Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap ise iddiaları yalanlayarak Kim'in ciddi bir rahatsızlığı olmadığını duyurdu. Konuyla ilgili önce Seul medyasında Kim Jong Un'un Pyongyang dışındaki dinlenme evinde kalarak dinlendiği, durumunun iyiye gittiği yazıldı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası İrtibat Departmanı'ndan bir yetkili ise Reuters'a Kim'in sağlık durumunun kritik olduğu iddialarının inandırıcı olmadığını dile getirdi. 

Korona bilgisi alınamıyor
Ülke dışından bazı uzmanlar, Kuzey Kore'deki olası bir Kovid-19 salgınının etkisinin, tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetleri altyapısındaki eksiklik nedeniyle son derece büyük olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.  Kuzey Kore, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede alınan acil önlemler çerçevesinde sınırlarını kapatmış, ülkeye turist girişini yasaklamış, okulların açılışını ertelemişti. 

Kuzey Kore'de şimdiye kadar kaydedilen herhangi bir Kovid-19 vakası olmadı ancak ülkede binlerce kişinin, virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında tutulduğu ifade ediliyor. 

İnternetten yayın yapan Daily NK gazetesinde bu ayın başında yer alan habere göre, kaynaklar, Kovid-19 ile bağlantılı olduğu iddia edilen semptomlar gösteren ve hayatını kaybeden ya da karantinaya alınan kişiler hakkında istatistik tutulduğunu ancak bilgilerin gizlendiğini ileri sürmüştü.