BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.419,37
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'e 6 metrelik heykel

İki ay önce ölen Kuzey Kore'nin ikinci lideri Kim Jong-il'in 70. yaşgünü dolayısıyla başkent Pyongyang'da babası ile birlikte tasvir edildiği bir heykel yapıldı.

Abone ol

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da iki ay önce ölen eski lider Kim Jong-il'in dev bir heykeli dikildi.

Kim'in 70. yaşgünü dolayısıyla hazırlanan 6 metre yüksekliğindeki heykel, Kim'i Kuzey Kore'nin ilk lideri ve babası Kim İl-sung ile at üstünde tasvir ediyor.

Kuzey Koreli liderin atı şaha kalkmış durumda.

Heykeller dün, başkent Pyongyang'da üst düzey askeri ve siyasi yetkililerin katıldığı bir törenle açıldı.

Ancak törende Kim'in oğlu ve yönetimi devraldığı düşünülen Kim Jong-un yer almadı. Ancak oğul Kim'in babası için düzenlenen bir anma toplantısına başkanlık ettiği duyuruldu.

Kuzey Kore haber ajansı heykelin yapılmasına da Kim Jong-un'un önayak olduğunu kaydetti.

Kim Jong-il'in 17 Aralık'ta kalp krizi sonucu 69 yaşında ölümünden bu yana ülkede anısına pek çok etkinlik düzenlendi.

Ayrıca resmi yer alan altın ve gümüş paralar, madalyalar basıldı, posta pulları hazırlandı bir dağın yamacına 120 metre genişliğinde bir slogan yazıldı.

Başkent ise ölen lider anısına yetiştirilen ve adını taşıyan kırmızı 'Kimjongilia' çiçekleri ile süslendi.

Açılışı yapılan heykelin eski liderin ilk bronz heykeli olduğu kaydediliyor. Kuzey Koreli kaynaklara göre, Kim sağlığında heykellerinin bronzdan yapılmasına yanaşmamış, 'müreffeh bir toplum yaratma sözü'nü yerine getirmeden bu şekilde şereflendirilmekten yana olmadığını söylemişti.

Dün de Kim'e ülkenin en üst düzey rütbesi olan 'Generalissimo' verilmişti.

Böylece 17 yıl Kuzey Kore'yi yöneten Kim Jong-il ülkenin kurucusu olan babası ile aynı rütbeyi paylaşacak.

Devlet medyası Kim'in ülkeyi bir 'nükleer güç' haline getirdiği övgüsüne yer verirken, batılı kaynaklar dünyanın en yoksul ülkelerinden olan 1 milyon 200 bin nüfuslu Kuzey Kore'de ciddi düzeyde gıda sıkıntısı çekildiğini hatırlatıyor.

Kim Jong-il yaşasaydı yarın 70 yaşına basacaktı. Ülkede yarın Kim için büyük yaşgünü kutlamaları düzenlenmesi bekleniyor.

Perşembe günü, anısına 'parlayan yıldız günü' ilan edildi.

Güney Kore'nin Kuzey ile ilişkilerden sorumlu bakanlığı, planlanan etkinliklerin geçen yılki yaşgünü kutlamalarına paralel olduğunu ve yönetimin geçiş sürecine devam ettiğini kaydetti.