BIST 10.194
DOLAR 32,34
EURO 34,87
ALTIN 2.395,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kütahya'da tarihin üzerine beton!

Kütahya Emet'te yol yapım çalışmaları sırasında dozerin ortaya çıkardığı tarihin üstü taş ve betonla kapatıldı! Bakın neden?

Abone ol

Kütahya'nın Emet ilçesinde yol yapımı çalışmaları sırasında dozerin ortaya çıkardığı Roma dönemine ait olduğu sanılan tünel, ödenek yetersizliği nedeniyle kazı yapılamadan betonla kapatıldı.

Emet Belediyesi Fen İşleri Müdürü Selçuk Küpçü, Cumhuriyet ve Akpınar mahalleleri arasında yol yapım çalışmaları sırasında fark ettikleri tünelle ilgili Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ve ekibince inceleme yapıldığını söyledi.

Daha sonra, kazıyla ilgili herhangi işlem yapılamayan tünelin girişini şimdilik ödenek bulunmadığı gerekçesiyle taş ve betonla kapattıklarını ifade eden Küpçü, buraya bilgilendirici tabela koyacaklarını ve ilerleyen zamanlarda kazı yapılacağında tünelin yeniden açılacağını ifade etti.

Türktüzün de yaptıkları incelemede, üzeri kemerle örülen 1 metre derinlikteki tünelin yaklaşık 80 santimetre eninde, 2 metre yüksekliğinde olduğunu, zemindeki taşların altında ise 25'er santimetre en ve yükseklikte içinde su akan kanal bulunduğunu belirlediklerini bildirdi.

Tünelin giriş kısmından 3 arkeologdan oluşan ekiple 90 metre ilerlediklerini ve çökme riski bulunduğu değerlendirildiğinden daha fazla gidemediklerini anlatan Türktüzün, şöyle konuştu:

''Tünelin, Geç Roma dönemi kalıntılarından olduğunu düşünüyoruz. Bu tünelin bir benzeri Nevşehir'deki Kapadokya bölgesinde bulunmuştu. Orada Tiryapolis kentinin kalıntıları vardı ve o kalıntılarda ilk kez bir antik kentin kilometre taşlarına rastlanmıştı. Emet ve Hisarcık ilçelerinin Hasanlar ve Beyköy bölgesinde de Tiryapolis kalıntıları var. Emet'te bulunan tünel dönemin sığınma amaçlı yapılmış eserlerinden olabilir.''