BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09
HABER /  GÜNCEL

Kusturica'ya inat tecavüzleri anlattı

Semih Kaplanoğlu, Kusturica protestosunun gerekçelerini anlattı. Öyle sözleri var ki tüyler ürpertiyor;

Abone ol

Semih Kaplanoğlu NTV'de Banu Güven'in programına katıldı ve Emir Kusturica ile ilgili tartışmalara cevap verdi. Kaplanoğlu, ''Savaş suçlarına tavır almalıyız. Bu insan olmakla alakalı. Kusturica hala Miloşeviç'i savunuyor'' diye konuştu.

Emir Kusturica'nın Antalya Film Festivali'ne katılmasından dolayı festivali protesto eden Semih Kaplanoğlu NTV'de Banu Güven'in programına katıldı ve Kusturica ile ilgili tartışmalara cevap verdi. Kaplanoğlu şunları öyledi:

San Sebastian Festivali'nde Denis Tanovic bana ''Kusturica Antalya'da jüri üyesiymiş' dedi ben de ''Ne var ki?'' dedim. Bunun üzerine bana birçok görüntü izletti. Görüntülerde savaşta Boşnak kadınlara yapılan tecavüzlerle ilgili bir soru sorulduğunda ''Ne var, kürtaj olurlar biter'' cevabını veriyor. Beni, burada en çok dehşete düşüren şu oldu: Savaş suçlarıyla ilgi birçok müze gördüm ama Bosna'da gördüğüm şey canlıydı. Şiddete canlı tanık oldum. 6-7 yıldır Bosna'ya gidip geliyorum. Bu konuda fikrim var. Kurbanları bizzat dinledim. Mesela savaşta 5-6 yaşında olan bir kız çocuğu bugün 23-24 yaşında bana uğradığı tecavüzü anlatıyor. Bunun savunulacak hiçbir tarafı yok. Buna reaksiyon göstermek zorundayız.

"MİLOSEVİÇ'İ SAVUNUYORLAR ANLAYAMADIM"

Kaplanoğlu Kusturica'nın söyledikleri üzerine şunları söyledi: ''Bir kişi haksız yere öldürülürse dünyada buna ses vermemiz lazım. Herşeye her savaş suçuna eşit yargıda durmak zorundayız. Bu insan olmakla alakalı. Alınması gereken bir tavır var. İnsanlar hata yapabilir. ''O dönemde milliyetçiydim'' gibi şeyler diiyebilirler ama aradan bunca zaman geçmiş, bütün suçlular yargılanmış, tanıklar ortada. Hala mezarlar kazılıyor, hala bulunamayan insanlar var. Ama hala Slobodan Miloşeviç’i savunuyor, ben bunu anlayamadım.

Her türlü özrü, her zaman bulabilirsiniz. '1915 olayları' için özür, Darfur için özür her zaman bulabilirsiniz, her şey için bir özür bulabilirsiniz. Yahudi soykırımı için bile... Ama bu özürler hiçbir masum sivilin ve kadınların öldürülmesine, işkence görmesine tecavüz edilmesini affettirmez. Bu gerçek ortada duruyor.''