BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,84
ALTIN 2.408,13
HABER /  GÜNCEL

Kuş gribine dil engeli

Dünyayı korkutan kuş gribi paniği Türkiye’yi de sardı. Ancak okuma yazması olmayan, üstelik Türkçe de bilmeyen Doğubayazıtlı kadınlar uyarıları anlamıyor.

Abone ol

Bir anda ortaya çıkan hastalık, Doğubayazıt’tan Erzurum’a, Ş. Urfa’dan Ankara’ya kadar pek çok bölgeyi etkiledi.

Tarım Bakanlığı, virüsün yayılmasını engellemek için şüphelenilen her bölgede kanatlı hayvanların itlafına başladı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde sürdürülen itlaf çalışmalarını yerinde gözlemledik. Beyaz tulumlu itlaf ekipleriyle birlikte ev ev dolaştık. Tabii önlem olarak maskelerimizi taktık. Hatta ayakkabılarımızı bile ilaçlattık. 60 bin nüfuslu ilçenin labirenti andıran sokaklarında birbirinden ilginç olaylara şahit olduk.

Görevliler, Yenimahalle semtinde Türkçe bilmeyen bir kadını zorlukla ikna etti. Tavuklarını vermek istemeyen kadın, karşılığında para ödeneceğini duyunca kümesinin kapısını açmaya razı oldu. Ne olduğuna anlam veremeyen kadın, tavuklarının torbalara doldurulmasını meraklı gözlerle izledi. Derken yanımıza küçük bir çocuk yanaştı. Evinde güvercin besleyen arkadaşını deyim yerindeyse ispiyonladı. Hatta önümüze düşerek arkadaşının güvercinlerini sakladığı yeri bile gösterdi. Ancak güvercinlerin sahibi ilkokul öğrencisi Barış İlboğa, kuşlarını vermekte önce direndi. ‘Açtırmam’ dedi, başka bir şey demedi. Bunun üzerine devreye Doğubayazıt Kaymakamı A.Rauf Ulusoy girerek çocuğu 10 YTL’lik harçlıkla ikna etmeyi başardı. Hastalık önlendikten sonra yeni güvercin alma sözü de verdi. Bunun üzerine kümes açıldı. Beyaz tulumlu görevliler, taklacı güvercinleri tek tek toplayarak torbalara doldurup imha aracına götürdü. Vatandaşların kuş gribine ilişkin ilginç sorularıyla da karşılaştık. İtlaf ekiplerini beklerken yanımıza yaşlı bir kadın yaklaştı. İlçe Tarım Müdürü Kasım Dimen’e, “Tavuklarda hastalık varmış. Bayram için yumurtalı tatlı yapacağım. Yumurtada da hastalık var mı?” diye sordu. Dimen marketlerde satılan ambalajlı yumurtalarda herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Aldığı cevapla rahatlayan yaşlı kadın, tatlısını hazırlamak için soluğu markette aldı. Doğubayazıt Kaymakamlığı, kuş gribi konusunda halkı aydınlatmak için tüm işyerlerinin camlarına bilgilendirici broşür astırdı. Okullarda çocuklara, kuş gribinden nasıl korunacaklarına ilişkin eğitimler verilmeye başlandı. Belediye hoparlörlerinden de sürekli uyarı anonsları yapılıyor. Ancak okuma yazması olmayan, üstelik Türkçe de bilmeyen Doğubayazıtlı  kadınlar uyarıları anlamıyor.


Haber: NECİP ÇAKIR
Kaynak: www.zaman.com.tr