BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kuş gribi şüphesi: 1 çocuk öldü

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde kuş gribi şüphesiyle Van'a sevkedilen 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit hayatını kaybetti. Bölgedeki sağlık kuruluşları alarma geçti.

Abone ol

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde kuş gribi şüphesiyle Van'a sevkedilen 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit hayatını kaybetti.

Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, kuş gribi şüphesiyle hastanelerine kaldırılan altı hastadan biri olan 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit'in tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını söyledi. Bir çocuğun daha sağlık durumunun ağırlaştığı açıklandı.

Ağrı'dan kuş gribi şüphesiyle Van'a sevkedilen hasta sayısı bugün altıya çıkmıştı.

İlçede kuş gribine karşı önlemler alındı. Ağrı'dan Van'a kanatlı hayvan girişi de yasaklandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Başhekimi Hüseyin Avni Şahin, 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit'in beyin fonksiyonlarının bir süre durduğunu, yapılan müdahalenin ardından makineye bağlandığını açıklamıştı.

Çocuklardan Fatma Koçyiğit'in de durumunun ağırlaştığı belirtildi. Sema Topçu ve beş yaşındaki Yusuf Tunç adlı hastalar da bugün Van'a sevkedildi.

İlçede kuş gribine karşı önlemler de alınıyor. Doğubeyazıt’a kanatlı hayvan giriş-çıkışı yasakladı.

Halka, ‘kanatlı hayvanların etini yemeyin’ uyarısı yapıldı. Ekiplerin itlaf çalışmalarına bugün başlayacağı da belirtildi.

Kanatlı hayvanlardan alınan numuneler ise tahlil için Erzurum'a gönderildi.
Dün akşam saatlerinde yaşları 6 ile 15 arasında değişen dört kardeş ‘kuş gribi’ şüphesiyle Van'a sevkedilmiş, hastaların boğazlarından alınan örnekler incelenmek üzere Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderilmişti.

10 gündür hasta olan çocukların, ölmek üzereyken kesilen tavukların etini yedikten sonra rahatsızlandığı ifade edilmişti.

Kesin teşhis, yarın Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün açıklamasıyla konulabilecek.

Bakanlıktan açıklama

Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada Türkiye'de kanıtlanmış insan kuş gribi vakası bulunmadığını belirtti. Bakanlık bölgede, hasta hayvanlarla temas eden insan vakasının tespit edilemediğini de açıkladı.

Bakanlık hastalanan kişilerin tavuk eti yedikten sonra hastalandıkları bilgisini aldıklarında harekete geçtiklerini, Sağlık Müdürlüğü ekiplerince hastalardan gerekli numunelerin alınarak ileri tetkik için Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderildiğini belirtti.

Iğdır’da 156 kanatlı itlaf edildi

Iğdır'ın Aralık ilçesinde görülen kuş gribi vakasının ardından başlatılan tarama çalışmalarında ise, dün 156 kanatlı hayvan daha itlaf edildi. Bu hayvanlarla birlikte itlaf edilen kanatlı hayvan sayısının 756'ya yükseldiği vurgulandı.

Aralık ilçesinde son 10 gündür kanatlı hayvan itlafı olmadığı ve ilçede kanatlı hayvan giriş ve çıkış yasağının devam ettiği ifade edildi.

Türkiye'de kuş gribi vakaları

Dünyada 67 kişinin ölümüne neden olan kuş gribine Türkiye'de ilk kez 5 ekimde rastlanmış, vakanın ortaya çıktığı ise 8 ekim tarihinde kamuoyuna açıklanmıştı.

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir üreticinin bin 800 hindisi bir gece içinde ölünce kuş gribinin Türkiye'deki varlığı ortaya çıktı. Laboratuvar sonuçları hindi ölümlerine, ölümcül ‘H5N1' virüsünün neden olduğunu ortaya koydu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, 9 aralıkta Türkiye'de yaşanan kuş gribi hastalığının bittiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Balıkesir'in Manyas ilçesinde 5 ekimde ortaya çıkan kuş gribi (Avian influenza) hastalığıyla ilgili olarak bakanlığın gerekli tedbirleri aldığı ve hastalığın tamamen ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Kaynak: