BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Kurtulmuştan hükümete İsrail eleştirisi

Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş hükümetin İsrail konusunda tutarlı olmadığını savundu.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Tek kelime ile ülkenin temel meselesi açlık, işsizlik ve akla gelebilecek her türlü adaletsizliktir'' dedi.

Kurtulmuş ''Saadet Türkiye Buluşmaları'' programı kapsamında geldiği Aydın'da Menderes Park'ta düzenlediği basın toplantısında ülkenin Başbakan Tayyip Erdoğan ve anamuhalefet lideri Deniz Baykal tarafından gereksiz polemiklerle kamplaşmaya götürüldüğünü öne sürdü.

İçeriği olmayan tartışmalarla gündemin meşgul edildiğini savunan Kurtulmuş, asıl sorunun ekonomik zorluklar olduğunu ve bunun hükümeti bir erken seçime doğru sürükleyeceğini iddia etti. Kurtulmuş, ''Tek kelime ile ülkenin temel meselesi açlık, işsizlik ve akla gelebilecek her türlü adaletsizliktir. Mevcut iktidar sayesinde vahşi kapitalizm Türkiye'de vampir kapitalizme dönüştü'' dedi.

Türkiye'de esnafın kepenk kapatır hale geldiğini çiftçinin ürettiğinin ve toprağının artık para etmediğini savunan Kurtulmuş, şöyle davem etti:

''Memur zammının komikliği ortada. 3 Kasım seçimleri öncesi bu iktidar simit hesaplamaları yapıyordu. Siz iktidara milleti simitle idare etmek için mi geldiniz ? Emek para etmiyor. Tekel işçilerini ve itfaiyecileri kapı önüne koydunuz. Türkiye'nin büyük fabrikaları kapanıyor. 12 Milyon insan açlık sınırında. Konuşanlar yarım ekmeğinden de olmakla korkutuluyor. Çünkü iktidar IMF'ci program uyguluyor. Bunlar 2000 yılından beri üretmeden tüketme üzerine kurulmuş Dubai modelini uyguluyorlar. Bu modelde millet değil bankalar, alışveriş merkezi zincirleri kazanıyor. 'Ümüğümüzü sıktırmayız' diyen Başbakan çoktan IMF ile anlaştı. IMF programları idam sehpasıydı, son mutabakatla altımızdaki tabureyi de çekecekler.''

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Hükümetin bir anayasa değişikliğini gündeme getireceğini ifade eden Kurtulmuş,''Sayısal güçleri yetmeyeceği için refarandumu gündeme getirip, aynen 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki gibi milleti kamplaştıracaklar. Millet bu oyuna bir daha gelmez. 8 yılda niye yapmadılar? Niye Anayasa'nın 15. maddesini değiştirip 12 Eylülcülere yargı kapısını açmadılar? Demokratikleşme tam anlamı ile gerçekleşmeli'' dedi.

Kurtulmuş, seçim barajını da eleştirerek bu düzenlemenin ''aynen darbeler gibi milletin iradesinin önüne geçtiğini'' söyledi.

İsrail ile son yaşananlara da değinen Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un yakışıksız davranışıyla ilgili krizi Türkiye'nin iyi aştığını ancak büyükelçinin özür beklenmeden çağrılmasını beklediklerini söyledi.

Kurtulmuş, '' Ehud Barak'ın Türkiye'ye gelişi tek taraflı iptal edilmeli ve İsrail hizaya sokulmalı. Söylemler güzel ama eylemlerle desteklenmeli. Bütün bunların yanında tutup Heron insansız uçağını İsrail'den alıyoruz. Uluslararası camiada İsrail'in nükleer varlığı sorgulandığında da Türkiye çekimser kalıyor. Bu eylemler sözlerle doğru orantılı değil'' dedi.

Düzenlenen basın toplantısının ardından Kurtulmuş, Adnan Menderes Bulvarı'nda esnaflara karanfil dağıtıp sorunlarını dinledi.