BIST 9.795
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.451,33
HABER /  GÜNCEL

Kürtlerin konuştuğu 'bağımsız Kürdistan' anketi sonuçları

IRAK Kürtleri bağımsız Kürdistan için referandum öncesi anket yaptılar. Anket sonuçları hayli çarpıcı. Bağımsızlığa evet denirken referandum için kafaları karışık.

Abone ol

KUZEY IRAK yönetimi bağımsız Kürdistan için referandum yapmaya hazırlanıyor. Bir süredir gündemde olan referanduma ve bağımsızlığa Kürt halkı ne diyor. Bu konuda yapılan son anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw sitesi Kürtlerin konuştuğu o anketi gündeme taşıdı. Kürt akademisyen Dr. Deniz Çifçi tarafından yapılan anketten bağımsız Kürdistan arzusu ortaya çıktı. 

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN ANKETİ

Kürtler’in hemen hepsi, gerek siyasal kesim, gerekse halk, Kürdistan’ın bağımsızlığına “evet” diyor. Ama siyasal ve ekonomik kriz çözüldüktün sonra olmasını istiyorlar. Geriye kalan yüzde 7- 8’lik kesim ise bağımsız Kürdistan istemiyor. Bu 7-8’lik kesim Kürt siyasetine aşırı derecede kızgın olan kişilerdi.

Deniz Çiftçi , Bağımsız Kürdistan ve referandum konusunda yapılan ankete ilişkin şu bilgileri verdi;

KÜRT HALKI BAĞIMSIZLIK İÇİN NE DİYOR?
-Süleymaniye ve çevresindeki yaklaşık 120, Erbil, Duhok ve Zaho’da ise 130’a yakın kişiyle görüştük. Bu da daha çok anket tarzında oldu.

Sözkonusu kesime Kürdistan’ın bağımsızlığına evet mi, hayır mı diye sorduk. Yüzde 92 oranında “Kürdistan’ın bağımsızlığına evet” dedi.

REFERANDUMA HAYIR DİYORLAR

-“Peki mevcut sorunlarla referanduma gitmeyi nasıl görüyorsunuz?” sorusuna, Süleymaniye’den yüzde 76 oranında “olumsuz” yanıt geldi. Erbil ve Duhok halkı ise referanduma her koşulda gidilmesini istiyor.

Genel olarak ise; halkın yüzde 45’i bu koşullarda referanduma gidilmesini doğru bulmadıklarını ifade ederek, siyasal ve ekonomik sorunlar çözüldükten sonra referanduma gidilmesinden yana görüş belirtti.  Ama yüzde 55 ise ne olursa olsun referanduma gidilmesi istiyor.

KÜRT HALKININ DERDİ YOLSUZLUK

Ankette, halkın yüzde 90’a yakını çok ciddi bir yolsuzluğun olduğunu dile getirdi. Kürt siyasi partilerinin kendi çıkarlarını düşündüğünü, halkı düşünmediğini belirtiyorlar. 

Halkın yüzde 86’sı siyasi partilerin hiçbirine güvenmiyor.