BIST 9.996
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.440,77
HABER /  POLİTİKA

Kürtler AB yerine Ağar diyor

Türkiye'de Kürt sorununu en iyi anlayan kurum MİT... AB yerine Ağar'la tartışmayı tercih ederiz... DTP'linin açıklamaları;

Abone ol

Eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DTP'nin de şu anda Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. Bakırhan'a göre, Türkiye'de Kürt sorununu en iyi anlayan kurum MİT... Vatan gazetesine demeç veren Bakırhan'ın anlattıklarından satırbaşları şunlar;

MİT yaşamın içerisinde bir kurum. O yüzden de her şeyi mevcut yönetenlerden daha objektif görüyor. Siyasi beklentisi olmadığı için gerçeklere daha yakın. Bize göre Taner, Türkiye ve Ortadoğu’yla ilgili yeni Kürt politikası oluşturulması konusunda devleti uyarıyor.

Bizce MİT şu anda bugüne kadar görüp de söyleyemediklerini söylüyor. MİT bu gerçekleri şimdi görmedi, her şeyi başından beri biliyordu.

Türkiye geç kalırsa
Çözüm konusunda Türkiye eğer biraz daha geç kalırsa Kürtler’in de birlikte yaşama inançları iyice zedelenecek. Birlikten yana olanların bu uyarıda bulunması şart. Çünkü Türkiye, İran, Irak ve Suriye’den farklı ülkedir. Türkler’le Kürtler arasındaki ilişkiler ne Arap-Kürt, ne Şii-Kürt, ne Fars-Kürt ilişkileri gibidir. Daha sıcak, tarihsel ve çekicidir. Türkler ve Kürtler arasında pozitif anlamda elektriklenme vardır. O yüzden de Türkiye’nin elinde önemli fırsat durmaktadır. Aslında “K. Irak’ta Kürdistan mı kuruluyor” diye yaygara koparılacağına, Türkiye sorununu kendi Kürtleri’yle çözebilir.

Kürt sorunu çözülürse;
O zaman çekim merkezi Türkiye olur. Ortadoğu’daki oyunda sırtı güçlü olan bir Türkiye, ciddi aktör haline gelir; bölgenin modeli olur. İşte o zaman Hindistan ve Çin’in dünyada elde ettiği o ekonomik gelişmenin benzerini Türkiye de gösterebilir; Ortadoğu’nun Çin’i olur.

Mahmur Kampı’nın Hakkari’den farkı yok
Mahmur, Türkiye’de faili meçhullerin yoğunlaştığı 1990’larda, bunlara tepki olarak bölge halkının koyduğu bir tavırdır. İnsanlar PKK tarafından kaçırılarak değil, gönüllü olarak gittiler Mahmur’a... Ben PKK’yla ilişkiler açısından Mahmur’daki Kürtler’le Hakkari-Yüksekova’dakiler arasında bir fark görmüyorum. Hepsi de sıradan vatandaş. Bu insanların çocukları arasında PKK’lı insanlar olabilir. Ama buradan hareketle Mahmur’u tamamen bir PKK kampı olarak görmek yanlış olur, çözüm de sağlamaz.

Kürt meselesini AB değil Ağar’la tartışmayı isteriz

AB sürecini elbette destekliyor ve benimsiyorum ama AB’nin Kürt sorununa yaklaşımında bir çifte standart var. AB, acil olmayan sorunları daha öne çıkarıyor. Kaldı ki zaten ben de Kürt sorununun hiçbir zaman dış dinamiklerle çözüleceğine inanmadım.

AB, Kürt meselesini uluslararası arenada elindeki bir kart olarak görüyor. Ama biz kendi ülkemizin taviz vermesi için birilerinin elinde kart olmak istemiyoruz. Kart olmak Kürtlere yakışır bir şey değildir. Onun yerine biz sorunlarımızı oturup Mehmet Ağar’la tartışmayı tercih ederiz.

Kürtler çok kindar bir halk değil. Kürtler dünü yüreklerine gömer ama bugüne bakarlar. Ağar’a da böyle yaklaşırlar; dünüyle değil, bugünüyle...

Başbakan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözü?
Biraz daha esnek söylese biz anlardık ama bu kadarı da olmaz. Milliyetçi şoven çevrelere mesaj vereceğim derken bizi silip attı.

PKK çözüme yatkın
Herkesin anlamadığı bir şey var; PKK aslında sanıldığından daha esnek, çözüme hepimizden daha çok yakın. İmralı’nın çözüm önerileri basına da yansıyor. Önerilerinde sorunu daha geren yaklaşım yok. PKK’nın de tavrı benzer bir tavır. Hatta bu öneriler, milliyetçi kimi Kürt çevrelerinde çok radikal bir şekilde eleştiriliyor. Sıcak odasında, devletten ihaleler alan, çocuğu yurtdışında okuyan kimi marjinal Kürt siyasetçiler, PKK’nın bu duruşunu eleştiriyor. PKK’nın Kürtlükten vazgeçtiğini, Türkleştiğini söylüyor. Öcalan’ın Mustafa Kemal’le ilgili düşüncelerini siyaset malzemesi yaparak tartışan çevreler var.//