BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
HABER /  GÜNCEL

İnönü, Atayı kıskandı mı?

Atatürk'ün ölümünden 8 gün sonra heykeli devlet tarafından söktürüldü. Bu olayı tarihçiler bakın nasıl aktardı;

Abone ol

Murat Bardakçı'nın gündeme getirdiği, Atatürk'ün naaşı henüz Dolmabahçe Sarayı'nda katafalktayken ölümünden 8 gün sonra heykelinin devlet tarafından söktürülmesine tarihçilerden açıklama geldi.

Altemur Kılıç, babası Ali Kılıç'ın da bunları anılarında anlattığını söylerken İlber Ortaylı, "Garip bir devirdir. İstiklal Savaşı kahramanları arasında bir kıskançlık olmuştur. Fazla irdelememek gerekir" dedi. Yrd. Doç. Erhan Afyoncu ise "O dönemde Atatürk'ün resmi paralardan ve pullardan kaldırılmış İsmet Paşa'nın resmi konulmuştur. Paşa kendini lider kabul ettirmek istemiş. Atatürk'ü yeniden gündeme getiren Demokrat Parti olmuştur" diye konuştu.

BELGELER ORTAYA KOYUYOR
Dolmabahçe Sarayı arşivinde bulunan saray mimarı F. Akyal imzalı belgede, Atatürk'ün naaşı katafalkta daha vatandaşların ziyaretine açıkken heykelinin kaldırılması için 18 Kasım 1938 tarihli yazı yazıldığını ortaya koyuyor. 22 Kasım 1938 tarihli diğer bir belgede ise ticaret yapan Sait Sapmaz, Milli Saraylar Direktörlüğüne gönderdiği faturada heykeli kaldırmak için yaptığı masrafları yazıyor.

Tarihçiler bu olay için şunları söyledi;

ALTEMUR KILIÇ: İnönü dalkavuklara boyun eğdi, paraya resmini koydu.
İLBER ORTAYLI: Savaş kahramanları arasında kıskançlık vardı.

ERHAN AFYONCU: Paşa kendini lider kabul ettirmek istemiş.

Kaynak: Sabah