BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe Meclis albümünde

Milletvekillerinin özgeçmişlerinin yer alacağı TBMM albümüne Kürtçe de girdi

Abone ol

Milletvekillerinin özgeçmiş ve fotoğraflarının yer alacağı TBMM albümünde yapılacak değişiklikler kapsamında milletvekillerinin bildikleri diller bölümüne lehçeler de yazılabilecek.

Milletvekillerinin özgeçmiş ve fotoğraflarının yer alacağı TBMM albümünde, bazı değişiklikler yapılacak. Meclis albümünde, milletvekillerinin kayıt sırasında özgeçmişlerine ilişkin doldurduğu formlardaki bilgiler yer alacak. Milletvekillerinin özgeçmişi ve mezun olduğu okulların daha detaylı olarak verileceği albümde, daha anlaşılır bir Türkçe kullanılacak, kısaltmalar açıkça yazılacak. Milletvekillerinin kayıt yaptırma ve fotoğraf çektirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından Meclis albümü de baskıya verilecek. 23. dönem albümünde başta Kürtçe olmak üzere milletvekillerinin bildikleri diller ve lehçeler de yazılacak.

DTP'lilerin bildikleri diller kısmına Kürtçe, Zazaca yazmalarının ardından bunların albümde vekillerin özgeçmişleriyle birlikte yer alıp almayacağı tartışma konusu olmuştu. Meclis'te kayıt yaptırma işlemi sırasında DTP'li Ahmet Türk ve Nezir Karakaş, bildiği diller kısmına Türkçe'yi yazınca Meclis Özlük ve Personel Dairesi Başkanlığı kendilerine uyarıda bulunmuştu. Daha sonra gelen bazı DTP'liler de özgeçmiş formunu doldururken diller hanesine Kürtçe yazmışlardı. Sorunu, yeni Meclis Başkanlık Divanı'nın karara bağlayacağı belirtilmişti.

19. dönem parlamentosunda çıkarılan milletvekili albümünde, o dönemde DEP'li olan milletvekillerinin özgeçmişleriyle birlikte bildikleri diller kısmında Kürtçe, Zazaca gibi bölümler yer almıştı. Leyla Zana, Sedat Yurttaş, Hatip Dicle'nin özgeçmişinde Kürtçe bildiği, yine Abdülmelik Fırat'ın Kürtçe ve Zazaca bildiği bilgileri kayda geçmişti.