BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.457,86
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe kararı başkanı götürdü

Belediye hizmetlerini Kürtçe verme kararı belediye başkanını koltuğundan etti.

Abone ol

Danıştay 8. Dairesi, ‘belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik kararı’ nedeniyle Diyarbakır’ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın başkanlığının düşürülmesine, belediye meclisinin de feshine karar verdi

Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nin, hizmetlerini Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Kürtçe ve Süryanice verme kararı alması üzerine, İçişleri Bakanlığı soruşturma açmış, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Belediyesi Meclisi üyeleri, Sur Belediye Başkanı ve Diyarbakır Belediye Başkanı hakkında 3.5’ar hapis cezası istemişti.

İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma sonrasında “Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınması, Belediye Meclisi’nin feshedilmesi” talebiyle yaptığı başvuru, bugün Danıştay 8. Dairesi’nde karara bağlandı.

Daire, “Belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar aldığı” gerekçesiyle Demirbaş’ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine oy birliği ile karar verdi.

Dairenin kararında, ‘çok dilli belediyecilik kararının’ gerek Anayasa ve yasa maddeleri, gerekse Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kapsamında bir hakkın kullanımı olarak değerlendirilmesinin olanaklı olmadığı vurgulandı.

Kararda, söz konusu belediye meclisi kararında belirlenen “çok dilli belediyecilik” yaklaşımının Anayasal ve yasal kurallarla bağdaşmadığının açık olduğuna işaret edilerek, “Böylece Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde belirlenen ve güvence altına alınan temel ve hak özgürlüklerin kullanımını aşan, bu kuralların amacına ve öngörüsüne aykırı bir niteliğin oluştuğu sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır” denildi.

Sur Belediyesi’nin ‘çok dilli’ belediyecilik kararıyla ilgili davanın 21 sanığı için 3.5’ar yıl hapis cezası istendi.