BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Kürt liderler bir öyle bir böyle

Yerel Kürt hükümetinin Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'nın kendilerine de zarar verdiğini söyledi ve ekledi;

Abone ol

Kuzey Irak'taki yerel Kürt hükümetinin Başbakanı Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin kendileri için de sorun teşkil ettiğini, ancak sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yana olduklarını söyledi. Barzani, PKK konusunda Türkiye ile doğrudan ya da Bağdat'taki merkezi hükümeti aracılığıyla görüşmeye hazır olduklarını da dile getirdi.

Erbil'deki bölgesel Kürt meclisinde Enfal olayları ile ilgili olarak düzenlenen oturumda konuşan Barzani, Türkiye'nin PKK'ya yönelik olası sınır ötesi operasyonunu da gündeme getirdi. Bölgesel Meclis Başkanı Adnan Müftü ile birlikte açıklamalarda bulunan Barzani, PKK sorununu çözmek için Türkiye ile her zaman ve her yerde diyalog kurmaya hazır olduklarını belirtti. Barzani "Daha önce Türk Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül ile İstanbul'da bir toplantı planladık, ancak iptal edildi. O toplantı yapılsaydı, belki de sorun çözülürdü" diye konuştu. Türkiye'nin bugüne kadar hiçbir zaman sınırları ihlal etmediğini söyleyen Barzani, Kuzey Irak'ta denetimleri altındaki bölgelerde silahlı PKK varlığı olduğunu da kabul etti.

'PKK canımızı yaktı'
Barzani şöyle konuştu: "PKK geçmişte bizim de canımızı çok yaktı. Şimdi de 400 kadar köyümüze hizmet götürmemize engel teşkil ediyor. Silahlı militanları ile bölgede kontrol noktaları kuruyor. Bunların hepsi doğrudur ve bizim de sıkıntı duyduğumuz hususlardır. Sayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bölgeyi ve PKK'yı en iyi bilen kişilerin başında gelmektedir. PKK mensupları küçük ve durmadan yer değiştiren gruplardan oluşuyor. Askeri olarak hedef alınması zor. Son çare olarak gördüğümüz askeri operasyondan önce görüşmeler yoluyla konu çözülebilir."
Barzani, bir başka soru üzerine de, Kerkük'ün Irak'ın iç işi olduğunu ve Anayasa'nın 140. maddesi bağlamında çözüleceğini söyledi. Barzani, "140. maddenin işleyişi veya diğer konularla ilgili Türkiye'nin endişesi varsa, o endişeleri de gidermek için her zaman hazırız" diye konuştu.

Kaynak: Milliyet