BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.449,84
HABER /  GÜNCEL

Kürt birliği dağılıyor mu?

Suriye'deki iç savaşa Kürtlerin de eklenmesi Esad yönetiminin fayda sağlayacağı bir durum ortaya çıkardı...

Abone ol

Suriye’deki iç savaş sürerken, çatışmalara Kürtlerin de dahil olması, “Suriye’de Kürt birliği dağılıyor mu?” tartışmasını beraberinde getirdi. Özgür Suriye Ordusu, PYD’nin kontrol ettiği Halep’teki 500 bin Kürdün yaşadığı mahalallere Kürt kökenli Azadi örgütü ismiyle girmeye çalışınca direnişle karşılaştı. Çatışmaların sonlandırılması için taraflar arasında görüşmelere başlandı.

PYD, Azadi Partisi ile bağlantılı ve Türkiye destekli olduğunu ileri sürdüğü silahlı Selahaddin’i Eyyubi grubunun saldırısı sonrasında çatışmaların başladığını iddia etti. Açıklamada, ENKS olarak da bilinen Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi içinde yer alan bazı grupların silahlı grupları kışkırttığı öne sürüldü.

PYD ve silahlı kanadı YPG’nin Halep’ten çıkarılması için Kürt Ulusal Meclisi’nde yer alan Azadi ve Eşşam Partisi’nin Özgür Suriye Ordusu ile anlaşıp Kürt bölgelerine girdikleri ve PYD ile çatışma halinde oldukları iddia edildi.

ESAD YÖNETİMİ BUNNDAN FAYDALANACAK

PYD’den, yapılan açıklamada, çatışmaların devam etmesi halinde bundan Esad yönetiminin fayda sağlayacağı belirtildi. Suriye’deki Kürt grupların büyük bölümünü içinde barındıran PYD’nin denetimindeki Batı Kürdistan Halk Meclisi ile diğer Kürt gruplarını içinde barındıran Suriye Kürt Ulusal Meclisi, ortak çalışma başlatmıştı.

Ancak PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin kurulması ve bölgedeki egemen güç olması bazı Kürt gruplarını rahatsız etmişti. Bu nedenle aralarında İslami grupların da yer aldığı bazı Kürt oluşumları PYD’ye karşılık Selahaddin’i Eyyubi silahlı grubu kurmuştu. Bu grup, Özgür Suriye Ordusu içinde yer alan İslami gruplarla hareket ediyor.