BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.432,94
HABER /  GÜNCEL

Kürsüdeki avukat fena coştu

Avukata bir dokun bin ah işit. Meslektaşlarının sorunlarını anlatan Özçaycı'nın heyacanı kelimelerine ve beden diline böyle yansıdı.

Abone ol

Bursa Barosu avukatlarından İbrahim Halil Özçaycı'nın, Ahenk Hukuk Derneği'nin Avukatlar Günü sebebiyle düzenlediği gecede yaptığı konuşma sanal alemde tıklanma rekoru kırıyor.

Ahenk Hukuk Derneği'nin düzenlediği gecede avukatlar sorunlarını dile getirdi. Kürsüye çıkan Avukat İbrahim Halil Özçaycı, esprili bir şekilde mesleğin sorunlarını anlattı. Sosyal paylaşım sitelerine konulan konuşmada, Özçaycı, avukatların sorunlarının sabahlara kadar konuşulsa da bitmeyeceğini savundu.

DEREDE SU GÖRÜNCEYE KADAR KURBAĞANIN GÖZÜ DÖNÜYOR ARKADAŞ

Avukat Özçaycı, "En önemli sorun iktisadi geçim. Evim olsun, arabam olsun. Sonuçta insan canlı, doğar, büyür, ölür. Canlılığımızı devam ettirmek için beslenmemiz lazım, arabamız olsun, ayağımız yerden kesilsin. İyi avukat çok para kazanan mıdır? Yoksa bürokratik oligarşiye karşı dik duran mıdır? Bürokratik oligarşinin bizim meslekte karşılığı nedir; adliye. 'Adliye' deyince cazip bina değil, uygulayıcı insanlarımız var. Hakim, savcı, katip. Nasıl para kazanırız? Müvekkil diyor ki' Davayı kazanırsan parayı alırsın, kazanamazsın avucunu yalarsın.' Uygulayıcılar, çok önemli, istediğiniz kadar adliye binaları yapın, hakim, savcılar alın, dijital altyapıyı kurun, uygulayıcılar keyfi ve sorumsuz davrandığı zaman bir arpa yol alınmaz. 'Hakim bey, bu karar yanlış oldu' diyoruz, 'Ee temyiz et avukat bey' diyor. Derede su görünceye kadar kurbağanın gözü dönüyor arkadaş. İstediğiniz kadar güzel yasa çıkarın, ama takdir hakkının adı tembellik olmuş, yargı işlemiyor." dedi.

"AYNİ TİP DAVA A HAKİMİNDE 5 AY, B HAKİMİNDE 5 SENE SÜRÜYOR"

Avukatların, artık keşif ücreti gibi ücretleri de peşin yatırdığına dikkat çeken İbrahim Halil Özçaycı, halk arasındaki 'adliyede seni sürüm sürüm süründüreceğim' deyimini de eleştirdi. Davalının sürekli duruşmalarda uzatmalara oynadığını belirten Özçaycı, "Ceza davalarında hakimin takdir yetkisi geniş ama hukuk davalarında cezalar ortada. Tembelliğin adı 'takdir hakkı' konulmuş. Buna rağmen hukuk davaları yıllar sürüyor ve bozulma oranları yüzde 40-45'i buluyor. Bu oran gerçekten korkunç. Böyle yargı olmaz. Aynı tip dava A hakiminde 5 ayda, B hakiminde 5 yıl sürebiliyor. Neden? 'Birinci sınıfım, sicile ihtiyacım yok' diyor hakim bey. 'Doğru, iyi, adil karar versem ne olacak?' anlayışı var. Devlet yargı hizmetlerini büyük kazanç kapısı haline getirdi. Yargı hizmetleri kazanç kapısı olmamalı. Hakimler karşısında dik durmayan da biziz. Dik durursak hakim, savcı da babasının hayrına çalışmıyor. Sen istifa et, seni zorla tutan yok. Üç ayda biten dava var, üç sene sürünen dosya var. Kimseye diyet borcumuz yok. En küçük müvekkil şikayetinde Adalet Bakanlığı soruşturma izni veriyor. Her mesleğin acemiliği olur ama avukatlığın acemiliği geri dönülmez sıkıntılara yol açıyor." diye konuştu.

"GEMİ SU ALMIŞ BATIYOR, BİZ HALEN DİREK BOYUYORUZ"

Yargıda zihniyet değişimi yaşanması gerektiğini vurgulayan Avukat İbrahim Halil Özçaycı, hareketli konuşmasıyla salondakilerin gülüşmelerine sebep oldu. Yaklaşık 15 dakika boyunca kürsüde kalan Özçaycı'nın konuşmasını, meslektaşları kahkahalarla takip etti. Yargıdaki sorunlara ilişkin 'gemi su almış, biz halen direkleri boyuyoruz' ifadesini kullanan Özçaycı, konuşmasının sonunda okuduğu 'Hakim bey' adlı şiir de salondakilerin büyük beğenisini kazandı.