BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  GÜNCEL

Kurmay Albay Sait Ertürk'ü şehit edenler belli oldu

15 Temmuz darbe girişiminde Kurmay Albay Sait Ertürk'ü şehit eden darbecilere dava açıldı. Hazırlanan iddianamede çarpıcı ayrıntılar yer alıyor.

Abone ol

Kurmay Albay Sait Ertürk'ü şehit eden darbecilere dava açıldı
66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda  darbecilerle çatışan ve darbe girişiminin en kıdemli şehidi olan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin katillerine dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe  girişiminde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin işgal edilmesinde en kilit rolü  oynayacak şekilde konumlandırılan" 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda  darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4  kişinin şehit olmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan  iddianamede, 55'i tutuklu, 4'ü firari 118 rütbeli şüpheli hakkında üçer kez  ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

FİRARİ TUĞGENERAL DIŞARI ÇIKAN BİRLİKLERİ EL SALLAYARAK UĞURLAMIŞ

Davutoğlu'nu gözaltına almayı planlamışlar

İddianamede, darbe faaliyetinde bulunan şüphelilerin aralarında eski Başbakanlardan AK Parti Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu bazı siyasi ve üst düzey kamu görevlileri ile iş adamlarını gözaltına almayı planladıkları belirtildi.

Davanın firari  sanığı eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit'in dışarı çıkan  birlikleri bizzat el sallayarak uğurladığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu  savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından darbe teşebbüsü sırasında Avrupa  Yakası'ndaki hedeflerin işgal edilmesinde en kilit rolü oynayacak şekilde  konumlandırılan 66. Mekanize Piyade Tugayı'nda yaşananlar ile kalkışma öncesi  burada yapılan toplantıya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan 600 sayfalık iddianamede, aralarında  subayların da bulunduğu tamamı rütbeli 55'i tutuklu, 4'ü firari 132 şüpheli yer  alırken, haklarında "darbeye teşebbüs" suçundan daha önce dava açılan 14 şüpheli  hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından bu dosya  üzerinden soruşturma yapıldığı belirtildi.

Darbe girişi sırasında  darbecilerir teslim olun çağrılarına ateşle karşılık veren polis memuru Serdar Gökbayrak ve Albay Sait Ertürk'ün  vurularak şehit olduğu, polis memurları Ferdi Akyün, Veysel Akdağ, Muslahattin  Murat Birlik, Kemal Cavit Alpdemir ve Yaşar Demiral'ın ise yaralandığı  anlatıldı.

HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI

Topkule Kışlası'ndan darbecilere destek olmak için hareket eden ve  İstanbul Emniyet Müüdürlüğü  Vatan Yerlerkesi'nin içerisine inmeye çalışan  helikoptere, emniyet güçlerince ateş açıldığı belirtilen iddianamede, inmek için  uygun bir alan arayan helikopterden alçalma esnasında kalabalığın üzerine  ateş edildiği ve açılan ateş sonucu darbe girişimini engellemeye çalışan Mehmet Güder'in şehit olduğu kaydedildi.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığ'ından A Haber'in işgalgicler tarafından işgalcilerin hareket eden şüphelilerin önünün TEM Otoyolu'nda Fatih  Sultan Mehmet Köprüsü istikametinde Gaziosmanpaşa tır garajı mevkisine  geldiklerinde polisler ve vatandaşlardan tarafından kesildiği belirtilen  iddianamede, şüphelilerin polislerle ve vatandaşlarla yolun açılması hususunda  girdikleri tartışma sırasında şüphelilerce  ateş edilmesi üzerine olay yerinde  bulunan ve darbe girişimini engellemek amacıyla sokağa çıkan Servet Asmaz'ın  yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği anlatıldı.

İddianamede, 4 kişinin şehit edilmesi ve polis ve vatandaşların  yaralanmasına ilişkin 36 şüpheli hakkında "kasten öldürme" suçundan  ağırlaştırılmış müebbet ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da müebbet hapis  cezası istenirken, 23 şüphelinin "kamu malına zarar verme" suçundan hapis  cezasına çarptırılması talep edildi.

 AVRUPA YAKASINA İLİŞKİN TOPLANTI

 İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan 66. Mekanize Piyade Tugay  Komutanlığı'nda darbe teşebbüsünü planlayan grup tarafından toplantı yapıldığı  belirtilen iddianamede, darbecilerin tugayı kalkışma sırasında Avrupa  Yakası'ndaki hedeflerin işgal edilmesinde en kilit rolü oynayacak şekilde  konumlandırdıkları aktarıldı. İddianamede, 14 Temmuz'da tugaydaki üst rütbeli subayların toplandığı  kaydedildi.

ERTÜRK'Ü ONLAR ŞEHİT ETTİ

Harp Akademileri Komutanlığında Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürü  olarak albay rütbesiyle görev yapan şüpheli Durdu Selim Ayçetin'in, 15 Temmuz'da  Harp Akademileri'nde darbeci Ahmet Zeki Gerehan'ın başkanlığında yapılan ve katılımcıların darbe teşebbüsü hakkında bilgilendirildiği değerlendirilen  toplantıya katıldığı aktarılan iddianamede, şüpheli Ayçetin'in, toplantı  sonrasında, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na darbe girişimi kapsamında  görevlendirilen öğrenci subayları koordine etmekle yetkilendirildiği  kaydedildi. İddianamede şüpheli Ayçetin'in tugayda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü,  Doğan Medya Center ve A Haber'e işgal kapsamında gidecek şüphelileri organize  ettiği, sabah saatlerinde Topkule Kışlası'nda yaşanan ve Albay Sait Ertürk ile  polis memuru Serdar Gökbayrak'ın şehit olduğ ve 5 polis memurunun ise  yaralandığı çatışmaya bizzat katıldığı anlatıldı.