BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Küresel ısınmanın nedeni!

Depremlerin okyanusların tabanından sera gazı açığa çıkararak küresel ısınmanın yaşanmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Abone ol

Depremlerin küresel ısınmaya katkıda bulunduğu ileri sürüldü. Okyanusların tabanından sera gazı açığa çıkararak küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu ileri süren uzmanlar 1945 yılında yaşanan depremde buna dair kanıt olduğunu kaydetti.

Uzmanlara göre 1945 yılında Kuzey Arap Denizi'nden meydana gelen depremde atmosfere yedi milyon metreküp metan gazı salındı. Bilim insanlarına göre keşif daha önce dikkate alınmamaış sera gazı emisyonunun doğal kaynağını açığa çıkradı.

Bir sera etkisi gaz olan metan karbondioksitten 20 kat daha güçlü ama atmosferde çok daha az bulunuyor. Çok fazla metan Dünya'daki kara parçalarını saran kıta katmanlarının tabanındaki hidratlanma denilen buz gibi yapının kilitlenemsine neden oluyor. Tahminen 1.000 ila 5.000 gigaton karbon metan hidratlar içinde sıkışıyor. Bu her yıl yakılan fozil yakıtların toplamından fazla.

2007'de Kuzey Arap Denizi'nden alınan tortuların analiz edilmesi sonucu çok fazla metan salındığı ortaya çıktı. 8.1 büyüklüğündeki deprem tarihsel olarak rekor büyüklüğe sahipti.

Almanya'daki Bremen Üniversitesi'nden Dr. David Fischer "Birçok indikatörün ışığında, depremin çöeltileri kırdığı ve altta sıkışmış gazın salınmasına neden olduğunu farz ettik" dedi. Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmada muhafazkar bir tahminle 7.4 milyon metreküp metanın salındığı belirtildi.