BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.409,99
HABER /  POLİTİKA

Kürdistan lafına neden kızıyorsunuz?

Referandumu boykot mitinglerini sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan'a böyle seslendi;

Abone ol

Referandumu boykot mitinglerini sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenirken, “Norşin'e ‘Norşin' diyen sizsiniz. Şimdi bizim ‘Kürdistan' dememize niye kızıyor sunuz?” dedi.

Erzurum Caddesi'nde BDP tarafından bugün saat 13.00’da düzenlenen mitinge BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Muş Milletvekili Nuri Yaman ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Bölücü başı Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı mitinge yaklaşık bin kişi katıldı. ‘Kürdistan seninle gurur duyuyor' sloganı arasında seçim otobüsünün üzerine çıkan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, referanduma değindi.

Bir tarafın, ‘demokrasi getiriyorum’ adı altında büyük bir yalan kampanyası geliştirirken diğer tarafın, Kenan Evren Anayasası'na dört kolla sarılarak ‘Hayır’ kampanyası sürdürdüğünü belirten Demirtaş, DTP'nin 2 kandırmaca arasında sıkışacak bir parti olmadığını söyledi. Demirtaş, “İster darbe anayasası olsun ister ‘Tayip anayasası.' Eğer bir anayasa tek etnik kimlik yaratmak, kalanları asimile edip ona mahkum etme üstüne kurulmuşsa ona ‘evet’ demek zorunda değiliz. Şimdi Ağrı’dan yolumuza devam ediyoruz” dedi.

İNEGÖL'DE BAŞKA, AĞRI’DA BAŞKA HUKUK

Bursa'nın İnegöl İlçesi'ndeki olaylara da değinen Genel Başkan Selahattin Demirtaş, geçen yıl yapılan yerel seçimlerden bugüne kadar Ağrı'da 150 BDP'linin tutuklandığını öne sürdü. Demirtaş, şöyle dedi:

“Bu arkadaşlarımız İnegöl'deki gibi karakol mu yaktılar? Polis araçlarını mı devirip, yaktılar ? Burada iki 2'si il başkanımız olmak üzere 150 partilimiz tutuklu. Nasıl bir hukuk bu? İnegöl’de başka hukuk, Ağrı’da başka bir hukuk. Bunun bir tek nedeni var. Valisini de AKP’lileştirdi. Kaymakamını da. Şimdi 12 Eylül'de hakimini de, savcısını da AKP'leştirecek. Bütün kamuyu partizanlaştıran bu zihniyete karşı tek bir güç kaldı. O da BDP'dir. Bu kadar baskının tek nedeni budur. Tek bir sözden tek bir cümleden dolayı tutuklu olan belediye başkanlarımız var. Yemin olsun Tayip Erdoğan, biz Kenan Evren'in zulümlerine, işkencelerine teslim olmadık, senin baskılarına da teslim olmayacağız. Tayyip Erdoğan zerre kadar aklın varsa, zerre kadar inanıyorsan demokrasiye çık ortaya. Ben ‘Kürt halkının da başbakanıyım. Milyonlarca Kürd'ün de Başbakanıyım' de. Özür dile. Yanlış yaptım de bu halka” diye konuştu.

TÜRKİYE ÖZERK BİR YAPIYA KAVUŞACAKTIR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in geçen cumartesi günü yaptığı konuşmalardan nedeniyle hakkında soruşturma açıldığını anlatırken “Bir Belediye Başkanı düşüncelerini söylemeyecek mi?” dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

“AKP’ye göre söylemeyecek. Demokratik özerklik partimizin Türkiye için çözüm önerisidir. ‘Türkiye özerk bölgelerden oluşmalıdır. Türkiye özerk idari yapıya kavuşmalıdır’ projesi, BDP'nin resmi projesidir. Bu mutlaka ve mutlaka hayata geçireceğimiz bir projedir. Demokratik özerklik bu ülkenin demokrasiye giden aydınlık yoludur. Hayata geçecektir.

Türkiye’de kurulacak özerk bölgelerde herkes kendi diliyle, inancı ve birlikteliğiyle yaşayacaktır. Tek çözüm yolu budur. Bölünmeyi istemeyen böyle bir çözüme destek vermelidir. Cumhurbaşkanı ve Başbakan gidip Norşin'e ‘Norşin' dediler. Şimdi biz ‘Kürdistan' deyince niye kızıyorsunuz? Yasaklanmış en büyük yer ismi ‘Kürdistan'dır. Bu coğrafyanın binlerce yıllık ismidir. Şimdi bu telafuz edildi diye, büyük hışımla savcılar göreve, İçişleri Bakanı, belediye başkanımızı kovmayla tehdit etmeye çalışıyor. Sadece düşüncesini açıkladığı için ona komplo kuran bir hükümet bu halka bu ülkeye demokrasi getirebilir mi? Sen bizi, irademizi yok saydın sen bu halka gece gündüz zulüm baskı yaptın.”

Miting ardından kalabalık bir grup yürüyüş yaptıktan sonra dağıldı.