BIST 10.721
DOLAR 32,18
EURO 34,95
ALTIN 2.418,12
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de Gürsel Tekin düğümü çözüldü

CHP'de 23 Mayıs'tan bu yana süren Gürsel Tekin krizi çözüldü. Tekin'e genel başkan yardımcılığı yolu açıldı

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-
CHP Parti Meclisi'nde Gürsel Tekin krizi çözüldü. Kılıçdaroğlu'nun MYK üyeliği için aday gösterdiği Gürsel Tekin 48 Parti Meclisi üyesinin oyunu alarak MYK üyeliğine seçildi.

MYK üyeliği için yapılan seçimde toplantıya katılan 77 Meclis üyesinden sadece 53'ü oy kullandı.

CHP Parti Meclisi 2 ayın ardından toplandı. Gündemde en önemli başlık boş olan MYK üyeliği için seçim oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu bu koltuk için 23 Mayıs'ta yapılan kongreden bu parti genel sekerteri Önder Sav ile kriz yaşayan Gürsel Tekin'i önerdi.

Kılıçdaroğlu yaşanabilecek riske karşı toplantı öncesi Genel Sekreter Önder Sav ile görüştü. Saat 10.00'da başlaması gereken toplantı bu nedenle 11.00'e sarktı. Görüşmenin ardından PM toplantısı başladı.

TEKİN'İN ADAYLIĞINA ELEŞTİRİLER

Kılıçdaroğlu ile Sav arasındaki bu görüşme sonuç verdi. Toplantıda Tekin'in karşısına başka aday çıkmadı. Ancak toplantıda Tekin'in adaylığına karşı çıkan Kürt sorunu için rapor hazırlayacak komisyonun üyesi Mahmut Duyan,  genel başkan yardımcısı Haluk Koç ve MYK üyesi Şahin Mengü eleştirilerde bulundu.

Şahin Mengü, Tekin’in 2 yıl önce Milletvekili Necla Arat çin ‘tombala vekil’ sözlerini hatırlatarak eleştirdi. ‘Bu sözleriniz doğru değil’ diyen Mengü, Tekin’in parti içi demokrasiden gelmediğini ve bu konuda parti içi demokrasinin işletilmesi gerektiğini söyledi.

KOÇ VE DUYAN'DAN 'KORUCU' ELEŞTİRİSİ

Haluk Koç ve Mahmut Duyan ise Tekin’in bir süre önce Milliyet gazetesine vermiş olduğu demeci dile getirdiler.

Tekin’in ‘Koruculuk kaldırılmalı. Kürt sorununun bir parçası da koruculuk sistemidir. Parti olarak bölgeye ilişkin rapor hazırlarken bunun adına Güney Doğu raporu değil ‘Kürt Raporu’ olarak koymalıyız’ sözlerinin eleştirilmesi üzerine, Tekin cevap hakkını kullanmak için söz aldı. ‘Sözlerimin arkasındayım’ diyen Tekin, ‘Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır. Biz evrensel değerleri savunmalıyız; benim görevim evrensel değerleri savunmaktır ve koruculuk sistemi çağdışıdır’ diye konuştu.

Koruculuk sistemini savunmadığını dile getiren Tekin, ‘Koruculuk sisteminin kaldırılması parti programımızda da yer almıştır. Sizin onu bile okumadığınız bu sözlerinizle belli oluyor. Eğer okumuş olsaydınız koruculuğun kaldırılması yönündeki vaatleri de görmüş olurdunuz’ dedi.

AYSEVER TEKİN'E DESTEK ÇIKTI

Tekin’in ardından söz alan CHP PM üyesi Enver Aysever ise Tekin’e yönlendirilen ithamları eleştirdi. ‘Gürsel Tekin’e yöneltilen eleştirileri anlayamıyorum ’ diyen Aysever, şöyle konuştu:

‘Gürsel Tekin’in sözleri niçin bu kadar göndem maddesi haline getiriliyor? Bugüne kadar parti içi demokrasiyi benimseyemeyenler, söz konusu Tekin olunca mı parti içi demokrasiyi hatırlıyor? Ben Gürsel Tekin’i destekliyorum; herkes bu partide fikirlerini açıkça ifade edebilmeli.’

Aysever’in bu sözleri, Gürsel Tekin hakkındaki tartışmalara da son noktayı koydu.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OLACAK

Gürsel Tekin Kılıçdaroğlu'nun daha önce açıkladığı gibi partinin 4. Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak.

"TEKİN: KİMSEYLE SORUNUM YOK"

CHP'nin yeni MYK üyesi Gürsel Tekin toplantı çıkışında soruları yanıtladı. Yeni göreviyle birlikte öncelikle refernadum ardından CHP iktidarı için çalışacağını anlatan Tekin, seçim sonucuyla ilgili 53 üyeden 48'inin oyunu aldığını söyledi. Tekin "Toplantıya katılan Meclis üyelerinin tamamının neden oy kullanmadığı" sorusuna"Tek aday olduğu için erken ayrılan oldu" yanıtı verdi.

Tekin'in "Önder Sav'la ilgili bir sorun var mı" sorusuna yanıtı ise, "Önder Bey'le de kimseyle de sorunum yok. Partimin yöneticileriyle aram iyidir" oldu.