BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kürd-Der feshedildi

Diyarbakır Kürt Derneği'nin tüzüğü Dernekler Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle feshedildi.

Abone ol

Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Diyarbakır Kürt Derneği'nin (Kürd-Der) tüzüğünün Dernekler Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle feshine karar verdi.

Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya dernek sözcüsü
İbrahim Güçlü ve bazı yöneticiler katıldı. Dernek sözcüsü Güçlü, Diyarbakır Barosunca atanan tercüman aracılığıyla yaptığı savunmada, toplumun ihtiyacı üzerine derneği kurduklarını savunarak, ''Biz Türkiye'de çok sesli bir toplum
oluşmasını istiyoruz. Türkiye'nin sivilleşmesi ve demokratikleşmesine
yardımcı oluyoruz. Şiddeti benimsemiyoruz. Bu nedenle faaliyetlerimizin önüne konulan yasak kaldırılmalıdır'' diye konuştu. Mahkeme heyeti, Diyarbakır Kürd-Der'in tüzüğünde faaliyet dili olarak Kürtçe'yi kabul etmesi, amaçlara aykırı olarak ''Kürt Arşivi Kütüphanesi ve Müzesi'' kurma faaliyetine yer vermesi nedeniyle derneğe yapılan bildirime rağmen, kanunda öngörülen 30 günlük süre içerisinde belirtilen hususları gidermediği için feshine karar verdi. İbrahim Güçlü, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, karara itiraz edeceklerini, Yargıtay'ın kararı iptal etmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.