BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kural bozuldu; Prens çıplak

Prens Harry'nin Las Vegas'daki bir otel odasındaki çıplak görüntüleri İngiltere'de basın özgürlüğü ve sınırları tartışmasını alevlendirirken, Sun gazetesi bugün fotoğrafları yayımladı.

Abone ol

Yüksek tirajlı tabloid gazetesi Sun, Prens Harry'nin Las Vegas'daki bir otel odasında çekilen çıplak fotoğraflarını yayınlayan ilk İngiliz gazetesi oldu.

Oysa Saray Saray, özel hayatın mahremiyetinin ihlal edilmiş olacağı gerekçesiyle İngiltere'de basının öz denetim kuruluşu olan Basın Şikayetleri Konseyi'ne başvurmuş ve fotoğrafların yayımlanmamasını istemişti.

Sonuçta, dünkü İngiliz gazeteleri habere yer vermiş ama hiç biri İngiltere tahtının üçüncü sıradaki varisi Prens Harry'nin söz konusu fotoğraflarını basmamıştı, ama dün kamuoyunda devam eden tartışmalardan sonra Rupert Murdoch'un medya imparatorluğunun parçası olan Sun gazetesi kararını değiştirmiş görünüyor.

Sun, Prens Harry'nin söz konusu çıplak görüntülerinin bütün dünyada bulunup izlenebildiğini, okuyucularının da bunları görmeye hakkı olduğunu, bu yolla basının ne kadar özgür olduğunun da sınanmış olacağını söylüyor.

Önceki gün ve dün İngiltere medyasında yer alan tartışmalarda bir kesim gazeteci, fotoğrafların kullanılmamasını, geçen yıl telefon dinleme skandalı üzerine basını mercek altına yatıran Leveson soruşturmasının yarattığı korku ve otosansür eğilimine bağlamıştı.

Yine Murdock medya şirketlerinin sahibi olduğu News of the World isimli gazetenin yüzlerce kişinin telefonlarını dinlettiğinin ortaya çıkması üzerine İngiltere'de büyük bir basın etiği tartışması başlamış ve ardından da hem bu gazeteyi hem de tüm medyadaki uygulamaları incelemeye almak üzere bir soruşturma başlatılmıştı.

Striptizli bilardo

27 yaşındaki Prens Harry'nin kol saati ve kolyesi dışında çıplak olarak çıplak bir kadınla görüldüğü fotoğraflar ilk olarak Amerikan dedikodu sitesi TMZ'de yayımlandı.

Saray, resimlerde görülen kişinin Prens Harry olduğunu hemen kabul etti.

Fotoğrafların geçen hafta Cuma günü Prens ve arkadaşlarının tatilde olduğu Las Vegas'daki bir otelde ve kendi odasında, cep telefonu ile çekildiği sanılıyor.

TMZ sitesi Prens Harry'nin resimlerinin bir grup arkadaşıyla striptizli bilardo oynarken çekildiğini yazıyor.

Amerikan medyasının hemen tümünde yer alan fotoğraflara Sun dışındaki İngiltere gazeteleri iki gündür yer vermediler.

Sun gazetesi dün resimleri basmamış ama ilginç bir yöntemle basmaya bir hayli yaklaşmıştı.

Dün Sun'ı alan okurlar manşette tam sayfa Prens Harry ile yüzü görünmeyen bir kadının çıplak fotoğrafını gördüklerini zannettiler ama aslında gazete fotoğrafın aslını mankenlerle canlandırmayı tercih etmişti. Sun manşetinde de Prens Harry'nın çıplaklığından alaycı bir ifadeyle "kraliyet mücevherleri" diye söz ediyordu.

Soruşturma korkusu mu?

Telekulak skandalı nedeniyle soruşturmaya uğrayan ve kapanan News of the World gazetesinin eski editörü Neil Wallis, BBC'de konuyu değerlendirirken, ulusal düzeyde medya etiği ve uygulamaları konusunda yürütülen Leveson soruşturmasının basının sesini kıstığını ileri sürdü.

Wallis "Soruşturma açılmadan önceki dönemde karşıma çıksa bu fotoğrafları basardım. Gayet eğlenceli, klasik bir gazetecilik fırsatı" dedi.

Eski editör Wallis "Leveson soruşturması açıldıktan sonra gazeteler gölgelerinden korkar oldular. Okurların çoğunun gazetede görse 'amma da gırgır' diye düşünüp geçeceği şeyleri basmaya cesaret edemiyorlar" diye konuştu ve "Resimler basılsaydı kimseye bir zararı olmazdı. Hiç kimse Prens Harry hakkında ya da o gazete hakkında daha kötü düşünmezdi" dedi.

Sun gazetesinin eski editörlerinden Kelvin MacKenzie de önceki gün gazetesi henüz resimleri basmadan önce benzer görüşleri savundu. MacKenzie BBC'nin Newsnight programında Prens Harry'nin fotoğraflarının "müthiş bir haber" olduğunu söyledi ve normal olarak, meslek aşkı duyan her gazetecinin resimler karşısında şükran hisleriyle dolacağını söyledi.

MacKenzie, "Olayın Prens Harry'ye hiç bir zararı olmaz. Bekar bir erkek ve kendisiyle flört etmek isteyen hanımlarla flört ediyor. Nedir sorun burda? Hiç bir şey. Ya da sadece Leveson soruşturması" diye konuştu.

Harry'nin itibarı

Ancak geçmişte de bir çok fotoğraflı skandalla adı tartışma yaratan Prens Harry'nin itibarının son olayla biraz daha sarsıldığını düşünenler de var.

Eski kraliyet koruma görevlilerinden Ken Wharfe , "Bu fotoğraflar Prens Harry'nin son altı ay içinde yürüttüğü hayır işlerini, ve çok parlak giden askeri kariyerini gölgeleyecek" diyor.

İngiltere'de medya etiğinin mercek altına alındığı Leveson soruşturması geçen yıl News of the World gazetesinin yüzlerce kişinin telefonlarını dinlettiğinin ortaya çıkması ardından başlatılmıştı.

Telefonu dinlenen kişilerden biri olduğu söylenen televizyon sunucusu Vanessa Feltz BBC'ye "Etik konularda bir uyanış olacaksa, bunun tam zamanıdır. Çünkü birilerini biraz eğlendirecek diye çok sayıda insanın hayatıyla çok kolayca oynanıyor" diye konuştu.

Feltz, "Prens Harry, otel odasında tam da kendisinden bekleneni yapmıştır. Genç ve bekâr. Resmi görevle gitmemiş. Kraliçeyi temsil etmiyor. Hiç kimseyi ilgilendiren bir durum yok ortada" dedi.

Daily Telegraph gazetesinin internet sitesinde de fotoğrafların yayımlanmasının sarayı utandıracağı gibi prensin güvenliğini de tehlikeye sokacağı savunuluyor.

Tartışmanın hangi tarafından bakılırsa bakılsın çıplak prens fotoğrafları İngiltere medyasına bir kez daha etik konusunda kapsamlı bir tartışma yaptırıyor.

İlk skandal değil

Saraydan yapılan açıklamaya göre, Prens Harry Las Vegas'da fotoğraflandığı sırada, ordudaki görevine geri dönmeden önce arkadaşlarıyla tatil yapmaktaydı.

27 yaşındaki prensin adı ve görüntüleri daha önce de çeşitli kereler medyada tartışmalar yaratan olaylara karışmıştı.

2005 yılında bir kostümlü partide Nazi subayı üniformasıyla çekilmiş resimleri ülkeyi sarsmış, Prens özür dilemek zorunda kalmıştı.

Bu olaydan dört yıl sonra kendisini mensup olduğu birlikteki güney Asya kökenli askerlerden aşağılayıcı bir dille söz ederken gösteren kayıtlar Prens'i bir kez daha özür dilemeye zorlamıştı.

Prens Harry halen İngiltere ordusunda yüzbaşı rütbesiyle görev yapıyor. Bundan dört yıl önce kısa bir süre Afganistan'da görev yapmış ama orada olduğu basına sızınca güvenlik kaygısıyla geri çekilmişti.

Son olarak Apaçi helikopter pilotluğuna seçilen Harry, eğitiminin bir kısmını ABD'de tamamlıyor.