BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.394,26
HABER /  GÜNCEL

Kriz İsrailli bakanı bile şaşırttı!

İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipora Livni, Türk-İsrail ilişkilerini değerlendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'da "One minute" çıkışının olduğu günlerde İsrail Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Tzipora Livni'den iki ülkenin de liderlerine çağrı geldi.

"Türkiye ve İsrail bölgedeki en önemli demokrasiler. Liderlerin bu kriz daha fazla büyümeden konuya bir çözüm bulması gerekiyor."

Konuşmasında Mavi Marmara gemisini 'terör' olarak nitelendiren Livni, teröre örnek olarak da Gazze'yi gösterdi.

İSRAİLLİ BAKAN BİLE BEKLEMİYORDU

CNNTÜRK yayınına katılan Livni, Türkiye ve İsrail arasındaki krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davos kriziyle başlayan İsrail-Türkiye arasındaki krizin bu boyutlarının bu boyutlara gelmesi İsrailli eski bakanı bile şaşkına çevirdi.

"İlişkilerin bu kadar kötüye gideceğini tahmin etmiyordum. İki ülke arasında yanlış anlaşılmaların olduğunu düşünüyorum."

MAVİ MARMARA'YI TERÖR OLARAK NİTELENDİRDİ

İsrail askerlerinin görevi gereği Mavi Marmara gemisine müdahale ettiğini söyleyen Livni, bu durumu anlatırken 'terör' kelimesini kullanması ise dikkatlerden kaçmadı.

"Burada aslında bizim çocuklarımızın, askerlerimizin görevi terörü önlemek. Türk tarafından da bakınca bu olayda Türk vatandaşları hayatını kaybetti. Dolayısıyla ortaya hepimizin duygularını saklaylamadığı bir durum çıktı. 

LİDERLER BİR ARAYA GELSEYDİ

... Bu süreçte liderler bir araya gelseydi. Oturup her iki taraf ne istyor bunu konuşabilselerdi bu sorunları kriz boyutuna taşımazdı. Bizler liderlerin bir şekilde konuya bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye ve İsrail bölgenin en önemli iki demokrasisi. Dolayısıyla siyasiler daha fazla şey yapabilirler."

PKK İLE MÜCADELE

Livni, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde İsrail'in rolünün değişip değişmeyeceği sorusunu ise muğlak bir yanıtla geçiştirdi. Livni'nin terör sorusuna Gazze'yi örnek göstererek yanıtlaması ise dikkat çekti:

"Terör meselesine gelince. Terör bizim değerlerimize, inançlarımaz karşı. İsrail her tür terör eylemini kınar. Bu yüzden Gazze'den gelen terörü engellemeye çalışıyoruz."