BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da milyonlar grevde

Ülkenin en büyük işçi sendikasının ilan ettiği grevde Berlusconi hükümetinin bu hafta meclisten geçirmeyi planladığı önlemler protesto ediliyor.

Abone ol

Torino'da grevcilerin yürüyüşü

İtalya'da bugün milyonlarca işçi ülkenin en büyük işçi sendikası federasyonu CGIL'in ilan ettiği bir günlük genel greve katılıyor. Genel grev, ülke bütçesinin iki yıl içinde dengeye kavuşturulması hedefleyen kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda tartışılacağı güne rastlıyor.

Grev nedeniyle uçak seferleri iptal edilirken, tren ve otobüs seferleri ve diğer kamu ulaşımı durdu; resmi dairelerin çoğu açılmadı.

İşten çıkarmaları kolaylaştıran yeni bir yasa teklifine öfkeyle tepki veren CGIL, hükümetin son kemer sıkma planlarını protesto ederek Başbakan Berlusconi'yi vergi kaçıranlara karşı daha sert önlemler almaya çağırdı.

Sol eğilimli CGIL'in ilan etttiği genel greve, daha küçük ve ılımlı sendika federasyonlarından destek gelmedi.

Bu sendikalar herkesin iş güvencesinin tehlikede olduğu bir dönemde, işverenlere karşı greve gitmenin bir anlamı olmadığını savunuyorlar.

CGIL Sendikasının başkanı Susanna Camusso, bugün başkent Roma'da düzenlenen yürüyüşe de önderlik etti. Camusso, yürüyüşten önce gazetecilere yaptığı açıklamada, kemer sıkma önlemlerinin haksız ve sorumsuzca olduğunu belirtti; önlemlerin daha çok kamu sektöründe çalışanlara zarar verdiğini bildirdi.

Sendika, 45,5 milyar euroluk kesintilerin ve yeni vergilerin, işsizlere yeni iş alanları yaratılmasını sağlayamayacağını söyledi.

AP'nin haberine göre, İtalya'da alışılmadık bir şekilde görüş birliğine giden sanayiciler ve solcu sendikalar hükümetin ekonomik önlemlerinde ülkenin durağan ekonomisini canlandırmak için hiçbir şey öngörülmediğini savunuyorlar.

Hükümetin bütçede yapacağı kesintilerin en çok okulları, günlük bakımevlerini, ulaştırma ve sağlık hizmetlerini etkileyeceği belirtiliyor.

Hükümete baskı

İtalya'nın euro bölgesindeki ortakları, Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki sağ kanat koalisyona kamu harcamalarının kısılması ve vergilerin artırılması için baskı uyguluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya'nın ekonomik sorunları ile Yunanistan'ın durumu arasında benzerlik kurdu.

Dün piyasalarda İtalya'nın borçlanma maliyetinin biraz daha arttığı görülmüştü.

Berlusconi hükümeti, Avrupa Merkez Bankası'nın ısrarı üzerine normalde tatil dönemi olan Ağustos ayında çalışarak, yeni bir dizi kemer sıkma önlemini içeren yasa teklifi hazırladı.

Bu öneriler bu hafta parlamentonun onayına sunulacak.

Anketler, Başbakan Berlusconi'ye verilen kamuoyu desteğinin daha önce görülmedik seviyede düştüğüne işaret ediyor.