BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.440,43
HABER /  DÜNYA

Kritik zirve başladı

AB-Çin Zirvesi başladı. <br/>Bu yıl 16’ncısı düzenlenen AB-Çin Zirvesi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, AB Ko...

Abone ol

AB-Çin Zirvesi başladı.
Bu yıl 16’ncısı düzenlenen AB-Çin Zirvesi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un katılımıyla Pekin’de başladı. AB-Çin Kapsamlı Stratejik Ortaklığı’nın 10’ncı yılında toplanan zirvede Avrupa Birliği, Jinping yönetimi ile ilk kez bir araya gelmiş oldu. Zirve toplantısı, AB ve Çin arasınndaki işbirliğinin gelecek 10 yılda izleyeceği yolun belirlenmesi açısından önem taşıyor.
Zirve gündeminde AB-Çin ikili ilişkileri, ticaret, yatırım, pazarlara erişim, insan hakları, inovasyon, şehirleşme, iyi yönetişim, tarım, enerji, iklim değişikliği, kültürel değişim programları gibi konular yer alacak. Zirvede ayrıca, değişen dünyada siyasetin ortaya çıkardığı yeni zorluklarla mücadele, özellikle çevreci büyümenin sağlanması konuları masaya yatırılacak.
G-20 toplantıları ve Suriye’deki kriz gibi küresel gelişmeler ve bölgesel meseleleri görüşecek olan liderler ayrıca, kendi iç gelişmelerine ilişkin konularda fikir teatisinde bulunacak.
Bu arada zirvenin bir diğer önemli gelişmesi AB-Çin ikili yatırım anlaşması müzakerelerinin başlatılması olacak. Bu, AB’nin, tarihinde ilk kez kendi başına, bağımsız olarak yaptığı yatırım anlaşması olacak. Anlaşma ile her iki taraf ticaret hacmini artırmayı amaçlıyor.
Zirveye Avrupa Birliği’nden ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırma Komiseri Siim Kallas, Avrupa Birliği Ticaret Delegesi Karel De Gucht, Avrupa Birliği Bölgesel Politika’dan sorumlu komisyon üyesi Johannes Hahn ve Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger katılıyor.
(İHA)