BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.448,10
HABER /  GÜNCEL

Mısırlı bakan Mursi destekçisi sporculara cezayı savundu

Mısır'ın spor bakanı, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye desteklerini açıkça dile getiren iki sporcuya verilen cezayı savundu.

Abone ol

Mısır'ın spor bakanı, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye desteklerini açıkça dile getiren iki sporcuya verilen cezayı savundu.

Bakan Tahir Ebu Zeyd BBC'ye, bir futbolcu ve bir kung-fu şampiyonuna verilen cezanın yerinde olduğunu söyledi.

Ebu Zeyd, "Siyasetin sporda yeri yoktur" dedi.

Mursi'ye destek

İki sporcu ordunun Temmuz ayında devirdiği Mursi'nin görevinin iadesini isteyen protestocular ile dayanışma gösterdikten sonra cezalandırıldı.

Ekim ayında, kung-fu şampiyonu Muhammed Yusuf Rusya'da bir turnuvada Mursi destekçileri tarafından kullanılan dört parmaklı sembolü olan bir tişört giyen fotoğraflandı.

Bunun üzerine kazandığı altın madalyaya el konuldu ve yarışmalarda Mısır'ı temsil etmesi yasaklandı.

Daha sonra bu ay başlarında, önde gelen Mısır futbol kulübü El Ahli'nin forveti Afrika Şampiyonlar Ligi finalinde bir golü kutlarken dört parmaklı selam verdi.

Kulüp de golcü Ahmed Abdul Zaher'in Fas'ta yapılacak olan FIFA Dünya Kulüpler Kupası kadrosuna alınmayacağını söyledi.

Futbolcu Ahmed Abdul Zaher dört parmaklı selamı siyasi maksatla kullandığını yalanladı ve "Ben sadece ölüleri anmak istiyordum" dedi.

Bu işaret Ağustos ortalarında güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülen yüzlerce Mursi taraftarını anmak için kullanılıyor.

Yeni yasal düzenleme

BBC Dünya Servisi'nin Newsday programı verdiği röportajda Bakan Ebu Zeyd, spor etkinliklerinde siyasi jestleri yasaklayacak yeni bir yasa hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Bakan özellikle 'terörist bir gruba' desteğin bu kapsamda olacağını kaydetti.

Mısırlı yetkililer bu ifadeyi özellikle MUrsi'nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler için kullanıyor.

Mısırlı bakan şunları söyledi: "Bir yol haritası hazırlıyor ve tüm spor derneklerine hukuka uygun olarak hareket etme özgürlüğü veriyoruz. Bir terörist ya da yasaklı gruba destek için herhangi bir jest spor dünyasında yasaktır. Bazı sporcular bu jesti yaptığında birçok Mısırlıyı öldüren bir terör örgütüne destek ifade ediyor. Bunun ifade özgürlüğü ve demokrasi ile ilgisi yoktur."