BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.395,22
HABER /  DÜNYA

Kritik toplantıdan anlaşma çıkmadı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Hazar Denizi’nin hukuki statüsünün belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Hazar’a kıyısı olan ülkeler toplant...

Abone ol

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Hazar Denizi’nin hukuki statüsünün belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Hazar’a kıyısı olan ülkeler toplantısı sona erdi. Toplantıda mutabakat sağlanamadı.
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Halefov, Hazar’ın hukuki statüsü ile ilgili temel konularda yakında anlaşmaya varılacağını belirterek, toplantının protokol kararının icrasının önemini vurguladı. Halefov, ”Başarılı bir toplantı oldu. Hala üzerinde çalışmamız gereken meseleler var, belirli görüş ayrılıkları bulunuyor" dedi.
Toplantı sonunda ilgili tarafların, bir sonraki toplantının yapılacağı Moskova’da, ihtilaflı konuları masaya yatırmaya devam etme konusunda anlaştığını belirten Halefov, görüş ayrılıklarına rağmen Hazar denizinin hukuki statüsüne ilişkin taslak anlaşma metin üzerinde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 2014’TE
İran ve Türkmenistan’ın itirazları nedeniyle nihai metin üzerinde anlaşılamadığını kaydeden Halefov, "Çeşitli yaklaşımlar olabilir. Her ülke kendi çıkarlarını düşünüyor. Tabii ki bir karar alınacak herkesin üzerinde anlaşacağı ortak bir paydada buluşarak alınmalıdır" dedi. Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kayrat Sarıbay ise, bir sonraki toplantının 2014 yılının birinci yarısında yapılacağını belirterek, ”Görüşme Rusya’da gerçekleşecek. Hazar’ın hukuki statüsünün belirlenmesi için bakanlar düzeyinde toplantı önemlidir. Bu toplantı 2014 yılında Rusya’da yapılması planlanan bir sonraki Hazar zirvesine hazırlık sürecinde önemli bir aşama" diye konuştu.
(İHA)