BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kritik görüşme bayram sonrasına kaldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bayramdan sonra anayasa mesaisine başlıyor

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa için AK Parti, CHP, MHP ve BDP'den 2'şer üyenin yer alacağı 8 kişilik Uzlaşma Komisyonu kuracak.

Özellikle sorun oluşturmayan isimlerle çalışma yönünde mesai veren Çiçek, muhalefetin tamamını bu çalışmalarda görmek istiyor. Bu nedenle bayram sonrası BDP'yi de görüşme takvimine alacağı sinyalini verdi.

Akşam'ın haberine göre Çiçek'in, anayasanın toplumsal mutabakatla gerçekleşmesi için Ramazan ayından sonra BDP milletvekilleriyle de görüşmeyi planladığı öğrenildi. Çiçek, öncelikle BDP'li vekillerin yemin etmelerini isteyecek.

ANAYASA HOCALARIYLA İLK TOPLANTI: Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinden anayasa hukuku konusunda uzman 25'e yakın profesör belirleyen Çiçek, özel kalemi aracılığıyla irtibata geçti. Çiçek, anayasa hocalarını makamında toplantıya çağırarak, yeni anayasa konusundaki görüş ve önerilerini alacağını bildirdi. Anayasa profesörlerinden bazılarının yurtdışında olması nedeniyle, yapılacak toplantı bayram sonrasına kaldı.

SALDIRI, BDP GÖRÜŞMESİNİ SARKITTI: Çiçek, yeni anayasa için TBMM zemininde oluşturulacak Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile geçtiğimiz hafta görüştü. Toplumsal mutabakatı sağlamak için BDP ile de görüşmeyi planlayan Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına milletin oylarının tamamının yansıtılmasını hedefledi. Ancak PKK'nın arka arkaya gelen terör saldırılarının Çiçek'in BDP ile görüşme takvimini sarkıttığı ifade ediliyor.

Meclis Başkanı Çiçek'in şehit askerlerin cenaze törenlerine katıldığı bir dönemde BDP ile görüşmeyi doğru bulmadığı tahmin ediliyor. Çiçek, CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmelerde, Uzlaşma Komisyonu'na muhalefetin tamamını yansıtmak istediği mesajını vererek, BDP'yi de görüşme takvimine alacağını ortaya koydu. Çiçek'in BDP ile TBMM zemininde yapılacak görüşmeyi, bayram sonrasında gerçekleştirebileceği kulislerde dile getiriliyor. Çiçek'in BDP'nin parlamentoda politika yapması için 1 Ekim'de TBMM'de yemin etmeye ve taleplerini anayasa çalışmaları üzerinden dile getirmeye çağırması bekleniyor.

CHP'NİN ÖNERİSİNE SICAK BAKMADI: Çiçek, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'den 2'şer vekil alarak, 8 kişilik bir Uzlaşma Komsiyonu oluşturmak istiyor. Komisyondaki üye sayısını kalabalık tutmak istemeyen Çiçek, yeni anayasa çalışmalarının esnek ve hızlı bir zeminde yürümesinden yana olduğunu muhalefet liderlerine iletti.

Çiçek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun '3'er üye versek' önerisini nazik bir dille geri çevirerek, '2 isim verin, yeterli olur. Kalabalık olunca karar almak mümkün olmuyor' dedi. Çiçek, gerek CHP gerekse MHP liderinden hukuki mevzuta hakim, uzlaşmacı isimleri komisyona seçmelerini de istedi. Çiçek, liderlere 'Uzlaşmaya kapalı isimleri göndermeyin' mesajını verdi.

KOMİSYONDAKİ TIKANMALARDA SORUN UZAMASIN

Çiçek, bu görüşmelerde komisyonun kendi çalışma yöntemini de kendisinin belirlemesini ve sorunların küçültücü bir yaklaşımla aşılmasını şöyle önerdi:

'Uzlaşma Komisyonu, ister madde madde yeni anayasa üzerinde çalışsın, ister başka yöntemle çalışsın. Komisyon, nasıl çalışacağını, hangi yöntem ve usülleri uygulayacağını kendisi belirlesin. Sorunları küçültücü bir yaklaşımı esas alsın. Anayasa müzakereleri sırasında belli maddelerde tıkanma olursa, o maddelerde takılıp kalınmasın. Uzlaşma ihtamili yüksek maddelere geçilsin. Sorunlu maddeler, komisyonun önereceği anayasa profesörlerine havale edilebilir. Sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinden de görüş alınsın. Önemli olan uzlaşmayı sağlamak, toplumun yeni anayasa talebini karşılamak.'