BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.285,22
HABER /  SEÇİM

Kritik erken seçim kehaneti! AK Parti ve HDP...

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, masalarındaki erken seçim anketlerinden çıkan sonuca göre, erken seçimde AK Parti’nin oyu değişmediğini, yeniden barajı aşamayacağı ileri sürülen HDP'nin ise barajı aşacağını söyledi.

Abone ol

Erken seçim olasılıkları üzerine Al Jazeera'ye konuşan KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır, 'emanet oy' aldığı ve bu sayede barajı geçtiği, tekrar bir seçim olması durumunda 7 Haziran'daki sonucu yakalayamayacağı ileri sürülen HDP'nin olası bir erken seçimde baraj sorunu yaşamayacağını, AK Parti’nin ise 7 Haziran genel seçiminde aldığı oyun değişmeyeceğini öne sürdü.

"AK PARTİ VE HDP OYLARINDA YÜZDE 1 DEĞİŞİM OLSA BİLE..."

Ağırdır, MHP ve CHP’ye nazaran AK Parti ve HDP’nin oylarında yüzde bir oranında yaşanacak bir değişimin bile büyük siyasi sonuçlara yol açacağını iddia etti. 

ak-parti-adaylari-listesi-hdp-adaylari-listesi.20150807150010.jpgKATILIM DÜŞERSE...

Aşağı yukarı 37-39 milyon seçmenin oyunun belli olduğunu belirten Ağırdır, 18 Milyon oyu AK Parti’nin, geri kalanının da karşıtlarının oyu olduğunu ifade ederek şöyle bir hesaplama yaptı:

Son seçimde kullanılan 47 milyon geçerli oyu baz alırsak geriye 8-9 milyon kalıyor. Katılım 44 milyona düşerse AK Parti yine 18 buçuk milyon oy alırsa bunun karşılığı yüzde 43 veya 43 buçuktur. HDP yine 6 milyon oy alırsa bunun karşılığı yüzde 15 olur. Katılım düştüğü için oranlar artacak. Çatışma ortamı böyle bir ihtimale yol açabilir. Belki de, AK Parti bu hesabı yaptı. MHP’ye giden 1 milyon oyun değil, insanları ürkütmenin peşinde, bilemiyorum.

2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150807145924.jpg

İşte o açıklamadan çarpıcı satırbaşları:

AK PARTİ'NİN OYU NEDEN DÜŞTÜ?

Kürtlerin arasındaki daha dindar hayat tarzına sahip olan AK Partili Kürt seçmen HDP’ye döndü, yani Kürt kimliğine döndü. Batıdaki Türk kimliği içindekilerden de bir kısım şovenliklerinden veya AK Parti’ye yönelik memnuniyetsizlikleri nedeniyle MHP’ye kaydı. Onun için AK Parti’nin oyu 18 buçuk milyona düştü.

MHP NE DURUMDA?

MHP, AK Parti’ye yakın bir görüntü vererek, özellikle İç Ege ve Akdeniz Bölgesi’nden gelebilecek CHP seçmeni geçişkenliğini kesti. MHP’nin AK Parti’nin içinden daha ne kadar seçmen alacağı da meçhul. MHP’nin oy alması için bugüne yönelik itirazlardan daha çok geleceğe yönelik umut vermesi lazım. MHP bunu yapmıyor.”