BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kritik devir teslim: Laşkar Gah, Afgan kontrolünde

Afganistan'da Taliban'ın hala varlığını sürdürdüğü Helmand bölgesindeki Laşkar Gah şehrinin kontrolü, Afgan güvenlik güçlerine devredildi.

Abone ol

İngiliz komutanlar, Afganistan'ın istikrarsız Laşkar Gah kentinin kontrolünü Afgan güvenlik güçlerine resmen teslim etti.

Helmand eyaletinin başkenti olan Laşkar Gah'daki törende İngiliz askeri araçları geçit yaparken Afgan yetkililer askerlere çiçek dağıttı.

İngiliz ordusunun çekilerek yerini Afgan güçlerine bıraktığı kentte Taliban hala varlığını sürdürüyor.

Nato şu ana kadar daha sakin olan Bamiyan ve Mehter Lam kentlerinden çekildi ancak gözlemciler Lashkar Gah'ta istikrarın sağlanmasının Afgan ordusu için en zorlu sınav olacağını söylüyor.

Kentin el değiştirmesi aynı zamanda uluslararası kuvvetler ülkedeki askeri operasyonlarını 2014 yılında sona erdirmeden gerçekleşecek iktidar transferinin de önemli bir adımı olarak görülüyor.

Pazartesi günü şehir yakınlarında bir kontrol noktasını hedef alan saldırıda sekiz polis öldürüldü.

Nato Mehter Lam kentinin güvenliğini salı günü Afgan kuvvetlerine devretti. Güvenli olarak bilinen şehrin yakınlarında devir teslim töreni sırasında havan toplu saldırı gerçekleştirildiği haberleri geldi.

Afganistan cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından Mart ayında açıklanan planda yedi bölgenin kontrolünün Afgan güvenlik güçlerine devredilmesini öngörülüyordu.

Bu yedi bölgeden henüz kontrolü devredilmeyen dört bölge ise Kabil ve Pançşir bölgeleriyle Herat ve Mezar-ı Şerif kentleri.